HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Újabb érdekességek a rádiózás történetéből

2015.06.04. 09:03 MinDigTV


Tagadhatatlan, hogy minden technikai eredmény hosszú folyamat során valósulhatott meg, és nemegyszer csodálatos elméhez, feltalálóhoz vagy feltalálókhoz köthető megszületésük. A rádiózásról korábban írtunk már egyszer meg még egyszer, és megígérhetjük, hogy a jövőben folytatjuk jó szokásunkat. A száraz technikatörténeti adatokat meghagyjuk azonban egy esős hét blog bejegyzésének, és így a meleg nyár elején inkább a mulattató és könnyed fejezetekből válogatnánk egy csokorra valót.

1. Az első nagy világháború alatt készült el az első elektroncsöves apparát, ami mint sok más a katonai fejlesztés és felhasználás eredménye volt. Nem is akarjuk nagyon taglalni a technikai részleteket, de a 1918-as fénykép jól mutatja, milyen készüléket hordoztak az osztrák rádió-felderítők.

radio1918.jpg

A kép osztrák rádió-felderítőket mutat 1918-ból. (kép forrása: www.radiomuseum.hu/torteneti_m.html )


 

radiozas.jpg 2. Az első reklámok egyikéből kikövetkeztethetjük azt is, hogy amikor még az 1900-as évek elején csak detektoros vevőkészülékek voltak, akkor a rádiót csak 1 személy hallgathatta fejhallgatóval.

radiozas2.jpg

Ebből a korszakból ered a reklám szövege "Gyere el a partira, de hozzad el a saját fejhallgatódat!"



3. Valószínűleg a macskaszem fogalmát sokat kéne magyaráznunk, a XX. század végén született kollégáinknak, pedig elég egyszerű volt a működése, ha bekapcsoltuk a rádiót, zöld fénnyel világított, legalábbis a miénk, majd amikor kikapcsoltuk, elaludt. Vélhetőleg az elnevezése egy érdekes fényben világító kvarc ásvány elnevezéséből ered.

4. Végül táskarádiókról érdemes még így nyár elején megemlékeznünk, hiszen az első hordozható készülékek elnevezése ez volt.

Aki nem tudja, hogy mit jelent, az próbálja meg elképzelni, hogy a siófoki vízparti fasorban trapéz nadrágos fiatalok hatalmas kihúzott antennával bömböltették a táncdalfesztivál dalait.

Sőt olyan is volt, aki saját meghosszabbított antennával akartak  kitűnni a tömegből.

Ha a mostani nyáron látnak ilyet a Balaton partján, kérjük küldjék el a fényképét!
terta1004.jpg



A sort persze lehetne még folytatni, de talán majd legközelebb. Most megyünk, és hallgatunk egy kis rádiót – ezúttal azonban már a modern kor vívmányán.

Szólj hozzá!

Címkék: rádió táskarádió applikáció macskaszem

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr957516900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása