HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Szilánkok a rádiózás históriájából 2.: A magyar rádiózás gyermekkora

2015.05.15. 08:55 MinDigTV


Ahogy a rádiózással foglalkozó első blog bejegyzésünkben írtuk, a budapesti Telefonhírmondó szolgáltatása világszenzációnak számított. Puskás Tivadar még a telefonos szolgáltatás hazai indulása előtt Párizsban is kísérletezett a „dalműtelefonnal". Érdekesség, hogy már telefonon is zajlott esti főműsoridőben színházi közvetítés.

telefonhirmondo.jpgA Telefonhírmondó reklámplakátja (forrás: gyermekkonyvtar.ekmk.hu)

Az 1925-ös koncessziós pályázatot a rádiózási szolgáltatásra a Telefonhírmondó Rt. nyerte el, ami az MTI érdekeltségi körébe tartozott, ugyanúgy mint az erre a célra megalakított Rádió Rt. Érdemes arról is megemlékeznünk, hogy már a kezdeti időben megjelent a rádió hivatalos hetilapja, a Rádió Élet. Kozma Miklós elnök vezetése alatt az első korszakot a BBC politikától független példája határozta meg, de természetesen a politika korán felismerte a rádiózás lehetőségeit. Furcsa, hogy nem a híradások voltak a legnépszerűbb rádióprogramok, hanem a cigányzenei adásokat hallgatták a legtöbben.

radioelet.jpgA Rádióélet, a mai műsorújságok elődje. (forrás: mek.oszk.hu)

Már 1932-ben Budapest II. néven elindult egy új rádióprogram, (Budapest I., majd Budapest II. szünetjele, Polgár Tibor szerzeménye) de a magyarországi vidék számára csak több új adó indításával,  a II. világháborúban vált elérhetővé az adás. Természetesen ezt a korszakot már a politikai propaganda szőtte át. A Magyar Rádió ZRT.  honlapján ma is meghallgathatók a „Háborús hangok”, mint például a légiriadó szirénája, a bombák sivítása, a katonák menetelése és katonai induló, vagy éppen egy atombomba robbanása. Különleges hangulatok miatt érdemes csukott szemmel meghallgatni!

Ígérjük, hogy rádiótörténeti kalauzunk folytatódik, az érdeklődőket várjuk vissza szeretettel. Addig is SZÓLJON A RÁDIÓ!

Szólj hozzá!

Címkék: rádió rádiótörténet Telefonhírmondó Rádió Élet

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr437460780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása