HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Szilánkok a rádiózás históriájából - 1. fejezet

2015.05.13. 15:14 MinDigTV


A XXI. században nehezen tudjuk elképzelni, milyen volt az élet rádiózás nélkül, a rádióadások információi nélkül. A felsorolás nem a teljesség igényével készült, de nem volt zenehallgatás, időjárás jelentés, hírek, no és természetesen Szabó család sem az otthonokban és az autókban – hiszen autó sem volt.

popov.jpgAlexander Popov, aki Ribkin kollégájával együtt 1896. március 12-én először továbbított Morse jeleket két egymástól  200 méterre lévő egyetemi épület között vezeték nélkül. Forrás: guyanachronicle.com

A technika a rádiózás történetének kezdetét a XIX. századra helyezi. A rádióvevő ősapjának  Hertz rezonátora tekinthető, amellyel 1887-88-ban kísérleti szinten bizonyította az elektromágneses hullámok létezését, majd rögtön egy olyan név következik, akire mindenki emlékszik, az  olasz Marconi, aki 1894-ben  drótnélküli távírót és a távközlési hullámok gyakorlati alkalmazását mutatta be. Ettől az időponttól már felgyorsultak az események, hiszen az orosz Popov még az évszázad vége előtt először csak 250 méterre,  majd a XX. század elején Anglia és Amerika között drót nélküli összeköttetést létesített. Pár évre rá, ahogy feltalálták a triódát, úgy lehetővé vált, hogy a rádió nemcsak jeleket, hanem emberi hangot is közvetítsen.

Képzeljük el, milyen lehetett a világ első rádióműsorának hatása 1914-ben  a belgiumi Lackenben, amikor olyan hangot lehetett hallani, ami nagyon messze van a vevőkészüléktől, és tulajdonképpen az első hallgatók azt sem tudták, hogy hogyan  jöhetett ez létre. Amióta a rendszeres rádióadás elindult (Pittsburgh 1921), azóta megváltozott az életünk. Sokkal több információt, zenét, és talán felsorolni sem tudjuk, mi mindent köszönhetünk naponta a rádióadásoknak.

telefon_hirmondo.jpgA Telefonhírmondó reklámja - 1893. február 15-én szólalt meg először Puskás Tivadar bűvös hírközlő szerszáma – amit leváltott a rádióadás negyed évszázaddal később. Forrás: mek.oszk.hu  

Mi magyarok sem panaszkodhatunk, hiszen nagyon korán, a nagyvilággal egyidőben nálunk is elkezdődött a rádióműsor szórás. A hivatalos kezdés időpontja 1925.december 1., amikor a drótnélküli rádió kiszorította a telefon hírmondó szolgáltatását. Fontos megemlíteni, hogy a méltán világhírű Puskás Tivadar még az 1890-es évek elején a budapesti telefonközpontból a telefonhálózaton  keresztül hír- és műsorközlést folytatott. Természetesen megvolt ennek a szolgáltatásnak is a maga bája, képzeljük csak el, hogy csörög a telefon, és beolvassák a vízállás jelentést.

Szólj hozzá!

Címkék: rádió popov trióda Puskás Tivadar Hertz

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr517456546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása