HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Homburg hercege

2014.09.23. 11:32 MinDigTV


Duna - szeptember 23., kedd, 23:35

Heinrich von Kleist komoly etikai kérdéseket feszegető drámája Marco Bellocchio feldolgozásában.

Heinrich von Kleist nem sokkal öngyilkossága előtt írt drámáját sokan és sokféleképpen rendezték már színházban, moziban. Egyik legjobban sikerült filmes adaptációját Marco Bellocchio jegyzi, mely 1997-ben az 50. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepelt. Az olasz rendező által forgatókönyvíróként és rendezőként is jegyzett film hűen követi az alapjául szolgáló német drámát, amit tulajdonképpen a fegyelem-mániás Kleist önnönmagával és a kor erkölcseivel való vívódásai ihlettek.

Homburg hercege

A holdkóros Frederich von Homburg tábornok a parancsot megszegve idő előtt küldi csatába csapatát. Bár tette sikerrel zárul, a parancs be nem tartásáért hadbíróság elé kell állnia. Kétségbeesésében mindent megtesz, hogy elkerülje a halálos ítéletet, de végül, mikor egyedi elbírálás alapján kegyelmet kap, meghasonulva saját magával mégis elfogadja a halált. S hogy ez álom, vagy valóság, azt maga sem tudja…

Az örök érvényű erkölcsi kérdéseket feszegető mű drámaiságát Bellocchio azzal is igyekezett hangsúlyozni, hogy hű maradt az eredeti szöveghez (a magyar változatban Tandori Dezső műfordításához). A mondanivaló kihangsúlyozásához kevés kameramozgásra alapuló, egyszerű, sötét tónusú képi világot társított, az események súlyát sok esetben csupán a Carlo Crivelli által komponált zene nyomatékosítja. Főszerepekben az akkor még kezdőnek számító Andrea Di Stefano, Toni Bertorelli, valamint az Olaszországban azóta nagy karriert befutott szlovák színésznő, Barbora Bobulova.

Homburg hercege – Duna - szeptember 23., kedd, 23:35

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott..

rendező: Marco Bellocchio
író: Marco Bellocchio
operatőr: Giuseppe Lanci
zene: Carlo Crivelli
vágó: Francesca Calvelli

szereplők:
Andrea Di Stefano (Homburg hercege)
Barbara Bobulova (Natalia)
Toni Bertorelli (Elector)
Anita Laurenzi (Electoress)
Fabio Camilli (Hohenzollern)



tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV MinDig TV Andrea Di Stefano Homburg hercege

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr16723757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása