HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Szent Lőrinc éjszakája

2013.10.04. 11:16 MinDigTV


Duna TV: október 4. péntek, 23:55

A Taviani fivérek megrázó és költői szépségű filmje egy háború sújtotta toszkán falu lakóiról. A játékfilm 1982-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját, valamint az ökumenikus zsűri díját is.


Hullócsillagot látni mindig reménykeltő dolog, különösen igaz ez Szent Lőrinc éjszakáján, amikor sokan kémlelik az eget abban a reményben, hogy kívánságuk teljesülni fog. Így van ezzel Cecilia is, aki egy csillagos augusztusi éjszakán meséli el gyermekének a 40 évvel ezelőtti eseményeket, amiket ő akkor hat éves kislányként élt meg. Egy zárt közösség, a toszkán San Martino lakói 1944 augusztusában, a háború vége felé teljes bizonytalanságban élnek. Kinek higgyenek? A németeknek, akik azt kérik, gyűljenek össze a templomban, és ott várják a további fejleményeket, vagy az amerikai felszabadítókban bízzanak? Galvano, aki a legbátrabb közülük csapdát sejt, ezért úgy dönt, az éj leple alatt elhagyja a falut, és maga keresi meg az amerikaiakat. Többen csatlakoznak hozzá a faluból, köztük nők és gyerekek is, abban a reményben, hogy sikerül megmenteniük közösségüket a pusztulástól…

Vittorio és Paolo Taviani első, közvetlenül személyes ihletettségű filmje kortörténelem és mese egyben.  Szülőfalujukban, San Miniato-ban 1944-ben történteket mutatják be egy teljesen szubjektív szemszögből, nem csupán az eseményeket elmesélve, hanem inkább a falubeliek, a kisemberek félelmeit, gyengeségeit, hősiességét kiemelve. Így kaptak a filmben egyaránt helyet a személyes emlékek és a kollektív emlékezet, a krónika és a fantázia, és így lett az alkotásból egyben eposz és elégia. A két főszereplő Omero Antonutti (Galvano) és Margarita Lozarno (Concetta). Mellettük csupa kezdő vagy amatőr színész látható a filmben (többségükben helyi lakosok), és ez az első alkalom is, amikor a szerzőpáros együtt dolgozott a zeneszerző Nicola Piovanival, aki erőteljes zenei aláfestést adott a filmnek.

Duna: október 4. péntek, 23:55

rendező: Paolo Taviani, Vittorio Taviani
író: Paolo Taviani, Vittorio Taviani
forgatókönyvíró: Tonino Guerra, Paolo Taviani, Vittorio Taviani, Giuliani G. De Negri
zeneszerző: Nicola Piovani
operatőr: Franco Di Giacomo
vágó: Roberto Perpignani

szereplők:
Omero Antonutti (Galvano)
Micol Guidelli (Cecilia)
Margarita Lozano (Concetta)
Claudio Bigagli (Corrado)
Miriam Guidelli (Belindia)
Massimo Bonetti (Nicola)
Enrica Maria Modugno (Mara)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: filmdráma Duna TV MinDig TV Taviani Szent Lőrinc éjszakája

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr465551216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása