HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Hogyan is állunk a sorozatokkal?

2015.10.16. 11:37 MinDigTV


Élénken él emlékezetemben a múlt századvég asztaltársaságainak reagálása arra, amikor szóba kerültek filmsorozatok és azzal kapcsolatos vélemények. Ahogy felvetődött a téma, mondjuk a Dallas egyik epizódjának története, vagy egyes jelenetei, sokan fújoltak, sőt grimaszoltak is, hogy ők nem nézik, és kikérik maguknak, nem is érdekli őket. Majd amikor részletek kerültek elő, mindenki részt vett a társalgásban, volt véleménye, volt állásfoglalása, és emlékezett a feldobott jelenetre és szereplőre is. Hát igen, úgy vagyunk ezzel, mint a zugivók, nem mindig merjük felvállalni a nyilvánosság előtt, hogy igen, mi magunk is sorozatfüggők vagyunk, és limonádét iszunk a limonádék előtt, beprogramozzuk a készüléket, felvesszük a sorozatot, nehogy kihagyjunk valamit. Kíváncsi lennék egy olyan felvetésre, hogy egy átlagos hazai család hány sorozatot néz meg mondjuk egy emberöltő alatt, és hány epizódot nézne meg szívesen újra, felidézve azokat a szereplőket, akik a szívéhez nőttek. Egy szó, mint száz, egy sorozat, vagy száz, úgy vagyunk ezzel, mint régen a híres Szabó családdal, mindenki szidta, és mindenki pontosan tudta, hol tart, mi történt a legutolsó adásban.

Mi nem is titkoljuk, nagyon örülünk annak, hogy most kódolatlanul nézhetjük meg azokat a sorozatokat, amik a 20. század utolsó évtizedeiben állandó társaink voltak a nappaliban. És most talán azért mindannyiunk kedvencéről a Dallas című amerikai sorozatról szólnánk pár szót, hiszen újranézhető, és követhető benne a népszerű texasi olajmágnás família zűrös hétköznapjai. Sokan talán éppen a kapitalista, vagy a vad kapitalista modell miatt szerették meg a Dallasban működő olaj kartell életét. Nem kétséges, hogy a 14. évad adása óriási világsikert jelentett a szereplőknek és a szerzőknek, és azt gondolom, hogy ez még így lesz sokáig. Nem véletlenül a blog hasábjain is megemlékezünk a magyar szinkronhangokról, mint Kránitz Lajos, Szerencsi Éva, Szabó Gyula, Gera Zoltán, Sinkovits Imre, akik hangja által lettek megszemélyesítetve a Dallas szereplők.

dallas_retrosorozatok.jpg
A texasi olajcsalád izgalmas története mellett a STORY4-en most is újra végignézhetjük A farm, ahol élünk (angol címén Little House on the Prairie) epizódjaiban egy tipikus amerikai családi-western-dráma mindennapjait, világát. A farmon élő család és a környék település lakóinak életét, 1970-es években bemutatott sorozat alapjául Laura Ingalls Wilder amerikai írónő önéletrajzi ifjúsági könyvsorozata szolgált.

A fentieken kívül feleleveníthetjük a nyolcvanas években indult Anna vagy a Poirot részleteit, vagy éppen az 1990-től hét éven át futó Váratlan utazás szereplőinek hétköznapjait. Aki pedig inkább napjaink sorozatai mellett teszi le a voksát, annak ott van az Atlantis, a Bostoni halottkémek, a Mr Selfridge, a Murdoch nyomozó rejtélyei, a Szex és New York, a Született feleségek vagy a Titkok hídja. Ki-ki válogathat saját kedvére abból a műfajból, ami számára a legkedvesebb.

Azt is érdekes lenne számba venni, hogy hány családregény, vagy családi sorozat aratott világsikert, és hogy ennek mi az oka, vagy hogy miért szeretjük nézni - már mi nézők, úgy globálisan az egész világban - ha drámai események zajlanak egy família mindennapjaiban: ha válnak, ha megcsalják egymást, ha a rossz fiúk megtérnek, ha a jó fiúk rosszak lesznek, vagy fordítva, már nem is tudom, de a lényeg, hogy nagy a kavarodás. Tehát nézzünk jó sztorikat, és sztorizzunk a STORY4 sorozatai alapján!

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat kódolatlan MinDig TV STORY4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr667973121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása