HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


6 hét múlva zárul a digitális átállás első üteme

2013.06.26. 11:03 MinDigTV


A segítségre szoruló háztartásokban az NMHH szereli be a digitális vételhez szükséges eszközöket

Június 15-én lezárult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Országos Digitális Átállás Programjának felmérési szakasza az első ütem területén. A felmérés célja az volt, hogy a hatóság szakemberei minden olyan rászorulónak segíteni tudjanak, aki önerejéből nem tudja beszerezni az átálláshoz szükséges vételi eszközöket. Az elmúlt három hónapban az NMHH munkatársai 14 megyében mintegy 220.156 háztartást kerestek fel, 54.463 támogatási igényt regisztráltak. 13.361 háztartásban már beszerelték a digitális vételi eszközöket, de a többi igénylőnél is végeznek július 31-ig – mondta el Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója a hatóság szerdai sajtótájékoztatóján.


2013 a digitális átállás éve Magyarországon, ami korszakváltást jelent a televíziózás történetében. Az átállás során az analóg adásközvetítést a korszerű digitális közvetítés váltja fel. A digitális átállás két ütemben, 2013. július 31-én és 2013. október 31-én valósul meg, azaz ezekig az időpontokig mindenkinek alkalmassá kell tennie tévékészülékét a digitális adások vételére.

Azoknak, akik saját erejükből nem tudják beszerezni a digitális tévézéshez szükséges eszközöket az NMHH állami támogatás keretében nyújt segítséget. A támogatásban részesülők elérhetőségeit a hatóság a Magyar Államkincstárral, az Országos Nyugdíjbiztosítási Intézettel és a helyi önkormányzatokkal együttműködésben állította össze annak érdekében, hogy mindenkihez elérjen a segítség.

A márciusban indított felmérés az átállás első ütemében érintett területen június 15-én lezárult. Az elmúlt hónapban az első ütemben érintett 14 megyében az NMHH felmérői 220.156 rászoruló háztartást kerestek fel személyesen, akik közül 54.463-en igényelték az állami támogatást. A hatóság szerelői 13.361 háztartásban már sikeresen beszerelték a digitális vételi eszközöket.

Az átállás első ütemének területén élő, de támogatásra nem jogosult televíziónézőknek még 6 hét áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a digitális televíziózáshoz szükséges eszközöket beszerezzék. Tennivalója csak azoknak van, akik most csak az analóg terjesztésű csatornákat fogják, azaz kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják, tehát előfizetési díj nélkül, szoba- vagy tetőantennával televízióznak. Ezek a tévénézők két hete egy speciális üzenetet is látnak képernyőjükön, mely az átállás határidejére és a tennivalókra hívja fel a figyelmüket.

Az átálláshoz nem szükséges új készüléket vásárolni, a hagyományos, régebbi típusú tévékészülékek is átállíthatók a digitális adások vételére. Ehhez egy jelátalakító készülék, más néven set-top-box, valamint egy szoba- vagy tetőantenna szükséges, amelyet a televízióhoz kell csatlakoztatni. Ezekkel az eszközökkel mindenki továbbra is előfizetési díj nélkül élvezheti a korszerű digitális televíziózás előnyeit, és az így fogható hét csatorna műsorát. Ha valaki a hét csatornánál is többet szeretne látni, akkor előfizethet valamelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára.

Az ingyen fogható digitális földi adások már ma is elérhetőek az ország csaknem egész területén, tehát az átállás bármikor megoldható. Az átállást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mivel az első ütem véghatáridejéhez közeledve egyre nagyobb kereslet várható a set-top-box-ok és az antennák iránt, és a beszereléseket végző szakemberek is egyre leterheltebbek lesznek.

(digitalisatallas.hu)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: digitális átállás NMHH DVB-T Antenna-Hungária

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr585378736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása