HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Védd magad! (Vin Diesel)

2013.01.28. 10:09 MinDigTV


Duna Tv: január 29., kedd, 21:05

Az öregedő, nagyszájú maffiózó szerepében Vin Diesel, aki büntetőjogi perében nem kért ügyvédet, hanem saját védelmét látta el. Sidney Lumet filmje!


A film cselekménye Giacomo "Jackie Dee" DiNorscio valóban megtörtént esetén alapszik, aki a New Jersey-i alvilág egyik hírhedt csoportja, a Lucchese család tagjaként 30 éves börtönbüntetését töltötte, amikor lehetőséget kapott büntetésének mérséklésére, ha terhelő vallomást tesz néhány közeli ismerősére. Jackie nem volt hajlandó elárulni családját, de feltűnést végül azzal keltett, hogy a perben nem kért ügyvédet, hanem saját védelmét látta el. Az 1987-88 folyamán 21 hónapig húzódó per a maga idejében a leghosszabban elnyújtott büntetőjogi per volt az Egyesült Államokban.


A főszerepet játszó Vin Diesel nemcsak jóval fiatalabb a játszott figuránál, de nála az öltöny izom, és nem hájfodrok miatt duzzad, magabiztos alakításával mégis sikerül elfogadtatnia magát az öregedő, pohos maffiózó alakjában. A nagyszájú, jó humorú gengszter terjedelmes magánszámaival az ujja köré csavarta az esküdtszéket, és ezekben az ő alakjára épülő bírósági jelenetekben Vin Diesel látványosan tesz bizonyságot kiváló komikusi képességeiről. Minden poénkodás mellett is kiderül azonban, hogy DiNorscio valójában lenézett figurának számít a vádlottak padjának arrogáns társaságában, így kiállása bűntársai mellett sajátosan értelmezett hősiességnek is minősül. Jackie a család és a barátság értékeiről szónokol, miközben gyűlölet és aljas furkálódás veszi körül – a jogi színjáték fonákságait kifigurázó, könnyed vígjátéki jelenetek mellett az alkotók a karakterek konfliktusának sötétebb vetületeit is hagyják kibontakozni.

Sidney Lumet, a film rendezője hírnevét csaknem fél évszázaddal korábban egy szintén tárgyalótermi drámával szerezte: A tizenkét dühös ember azóta is talán a leghíresebb alkotás a bírósági filmek sorában.

Duna Tv: január 29., kedd, 21:05

rendező: Sidney Lumet
forgatókönyvíró: Sidney Lumet, T.J. Mancini, Robert J. McCrea
zeneszerző: Jonathan Tunick
operatőr: Ron Fortunato
jelmeztervező: Tina Nigro
látványtervező: Christopher Nowak
vágó: Tom Swartwout

szereplők:
Vin Diesel (Jackie DiNorscio)
Peter Dinklage (Ben Klandis)
Linus Roache (Sean Kierney)
Ron Silver (Finestein bíró)
Annabella Sciorra (Bella DiNorscio)
Alex Rocco (Nick Calabrese)
Frank Pietrangolare (Carlo Mascarpone)
Richard DeDomenico (Tom Napoli)
Jerry Grayson (Jimmy Katz)
Tony Ray Rossi (Joe Bellini)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film Duna TV Vin Diesel Védd magad!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr785047940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása