HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Jane Eyre

2014.08.09. 17:21 MinDigTV


M1 - augusztus 10., vasárnap, 20:20

"Charlotte Brontë csúnyácska, ám éles eszű nevelőnőjének szívfacsaró, de végül mégis boldog története igen sok filmfeldolgozást megélt már. Jane Eyre-t ezúttal a fiatal japán-amerikai Cary Fukunaga álmodta filmbe, lágy, fakó pasztellekben és sokáig visszafogott érzelmekkel."

Jane Eyre

A vaskosan önéletrajzi ihletésű történet egy árván maradt csúnyácska, ám igen okos lánykáról szól, akit gonosz és házsártos nagynénje, bizonyos Mrs. Reed nevelt. A forróvérű lányka azonban nehezen tolerálta az őt folyamatosan érő egzecíroztatást, minek eredményeképpen nagynénje a lowoodi árvaházba küldte, ahol Jane, nem várt módon, megtalálja az igaz barátságot Helen Burns személyében és idővel talpraesett, művelt, ám szépnek továbbra sem mondható, ifjú nővé serdült. Sorsa ekkor a Thornfield-házba veti, ahol a kastély urának, a furcsa modorú Rochesternek szolgálatába áll, mint annak csélcsap francia gyámleányának nevelője. A feladatát kiválóan teljesíti, és az uradalomban töltött évek alatt aztán valami mély vonzalom is ébred Jane és Rochester között. A szegény sorsú Jane azonban elképzelni sem tudja, hogy egyszerű, bár kölcsönös szimpátián túl bármi is köthetné őt a nála magasabb körbe tartozó Rochesterhez, rossz érzését tovább táplálja, hogy a nála jóval idősebb férfit egy hozzá rangban illő hölgy is kerülgeti. Egy nap azonban Jane hírt kap arról, hogy messze földön él egy dúsgazdag rokona, aki vagyonát reá hagyta…

Jane Eyre nimbusza nem feltétlenül irodalmi erényeiben keresendő, nem is a fantasztikus történetben, amit elmesél, bár ezek is komoly nívót képviselnek; sokkal fontosabb azonban, hogy az önálló, független, öntudatos nő, mint sikeres karakter itt jelenik meg először, még a női egyenjogúsági mozgalmak hajnalán, máig érvényes üzenetet hordozva.

Jane Eyre - M1 - augusztus 10., vasárnap, 20:20

rendező: Cary Fukunaga
író: Charlotte Brontë
forgatókönyvíró: Moira Buffini
zeneszerző: Dario Marianelli
operatőr: Adriano Goldman
jelmeztervező: Michael O'Connor
producer: Alison Owen, Paul Trijbits
vágó: Melanie Oliver

szereplők:
Mia Wasikowska (Jane Eyre)
Michael Fassbender (Rochester)
Jamie Bell (St John Rivers)
Su Elliot (Hannah)
Holliday Grainger (Diana Rivers)
Tamzin Merchant (Mary Rivers)
Amelia Clarkson (a fiatal Jane)
Craig Roberts (John Reed)
Sally Hawkins (Mrs. Reed)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: M1 Jane Eyre Charlotte Brontë romanikus film

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr276590221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása