HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Besence Open

2014.05.21. 10:51 MinDigTV


M1 – május 21. szerda, 21:10

Egy Baranya-megyei szegény és elfeledett magyar zsákfaluban él 126 lakos, melyből 102 roma, 98%-uk munkanélküli. A polgármesterük arra vágyik, hogy olyan európai polgárokat neveljen a falu lakosaiból, akik havi fix fizetésért dolgoznak, a dolgos nap végén pedig sportolni mennek. Víziója megvalósításáért mindenféle uniós és hazai pályázaton indul, s ezekből kettőt el is nyert az elmúlt években: az egyik egy kertészeti program létrehozásáról, a másik pedig egy teniszpálya építéséről szól. A falusiak még csak a tévében láttak teniszt, de a nagyvárosi, profi teniszedző fáradozásainak köszönhetően napi tréningbe kezdenek.

Elég-e a teniszverseny és a biokertészkedés ahhoz, hogy a besenceieket aktív állampolgárokká tegye? A helyzet nem is lehetne ígéretesebb. Mit tartogat a jövő?

Annak idején a bulvármédia is foglalkozott Besencével, a kis ormánsági faluval, amely 2009-ben egy teniszpálya kivitelezésére nyert hazai és uniós forrást. A településen történtek megörökítésében a Magyar Média Mecenatúra program is fantáziát látott, és a 2011-es dokumentumfilmes pályázatán támogatást ítélt meg a Kovács Kristóf rendezésében készülő különleges dokumentumfilm tervének.

A komikummal fűszerezett, ugyanakkor szívbemarkoló alkotás koncepciójával Stalter Judit producer nevezett be a DOK.Incubator workshopra. Az alkotást 60 pályázóból válogatták be a nyolc legjobb film közé, ahol európai szakértői csapat segítette a filmkészítést.

A DOK.Incubator keretében a közelmúltban tartott lipcsei prezentáción a Besence Open-projekt fejlődése nyerte el a workshop fődíját. A dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott, Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon (IDFA) is bemutatták a filmet, amelyet az első-második filmes rendezők kategóriájában a legjobb 15 alkotás közé sorolt a zsűri.

Besence Open – M1 – május 21. szerda, 21:10

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Kovács Kristóf
forgatókönyvíró: Kovács Kristóf
zeneszerző: Kalotás Csaba
operatőr: Kovács Claudia, Szepesi Dávid, Vizkelety Márton
vágó: Batka Annamária, Palotai Éva, Takács Gábor

szereplő:
Huszár Károly (Edző)
Ignácz József (Polgármester)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm M1 Kovács Kristóf Besence Open

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr686190004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása