HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Magasiskola

2014.05.15. 12:07 MinDigTV


Duna - május 16., péntek, 23:45

Gaál István filmrendező Magasiskola című filmjét Mészöly Miklós kisregénye alapján készítette. Mészöly Miklós fiatal íróként látogatott el az Ohat-pusztán működő kísérleti solymásztelepre, és a zárt, kis közösségben tapasztaltakból született a műve. Gaál István ezt a totalitárius modellként szolgáló írást a film formanyelve segítségével – kép- és hangeszközök – emelte a mozgóképi parabola szintjére.

Magasiskola

A pusztai solymásztelepre, ahol a kártékony madarakat pusztító vadász-sólymok idomításával foglalkozik néhány ember, egy napon fiatal mezőgazdász érkezik nyári gyakorlatra. Gábort először magával ragadja a különleges élet és a különleges emberek. Lilik, a telepvezető munkája megszállottja, Teréz, az egyetlen nő, vonzó és kiismerhetetlen. De hamar kitűnik e kis világ kegyetlensége, deformáltsága, az élet egy hamis elképzelés erőszakos uralma alatt, amelyet Lilik képvisel. Ez a világ akkor válik igazán elviselhetetlenné, amikor lehetetlenné teszi Gábor születő szerelmét Teréz iránt. Gábor elmegy, mielőtt végképp elveszítené önmagát…

A film parabola a rend hatalmáról, a kegyetlenségről, az alávetettségről.

A film több jelentős külföldi díjat is kapott. 1970-ben a Cannes-i Filmfesztivál különdíját, a Chicago-i fesztivál Ezüst Hugo-díját valamint Adelaide-ban a Dél-Keresztje díjat.

Magasiskola - Duna - május 16., péntek, 23:45

rendező: Gaál István
író: Mészöly Miklós
forgatókönyvíró: Gaál István, Mészöly Miklós
zeneszerző: Szöllősy András
operatőr: Ragályi Elemér
díszlettervező: Romvári József
dramaturg: Karall Luca
jelmeztervező: Kemenes Fanni
vágó: Gaál István

szereplők:
Ivan Andonov (Gábor)
Bánffy György (Lilik)
Meszléry Judit (Teréz)
Kertész Péter
Harsányi Gábor
Fábián Ferenc


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Mészöly Miklós Gaál István Magasiskola Ivan Andonov Meszléry Judit

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr16169452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása