HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Hideg napok

2014.04.25. 12:45 MinDigTV


Duna: április 25. péntek, 23:15

Latinovits ZoltánCseres Tibor művéből készített felejthetetlen filmalkotást Kovács András filmrendező 1966-ban. A Hideg napok Bácskában játszódik, 1942. január 21. és 23. között. A magyar honvédség főtisztjei a szerb partizánok felkelésétől tartva razziát rendeltek el a vidéken, melynek során szerb és zsidó polgárokat lőttek bele a Dunába. A filmben négy különböző rangú és származású ember, négy katona kerül egy cellába az események kivizsgálása során, egy ludovikás katonatiszt, egy polgári származású főhajónagy, egy zászlós, aki paraszti sorból jött és egy tizedes. A cellába zárva, két kihallgatás között emlékeznek az évekkel azelőtt történtekre, mindenki a maga történetével, a saját szemszögéből. Egy esemény, sok történet, kelet-európai tragédia. Előtűnik az örök kérdés: mennyiben tehető felelőssé a katona, aki parancsot hajt végre? Félelem, karrierféltés, megfelelni akarás áll az embertelen tettek mögött. Az egyszerű eszközökkel építkező film elementáris erejűvé válik Szécsényi Ferenc kamerája előtt. Kiváló színészek sora játssza a szerepeket, Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Szilágyi Tibor, Szirtes Ádám, aki ezért az alakításáért a Magyar Játékfilmszemle legjobb férfialakítás díját nyerte. A női szerepeket többek között Bara Margit, Vass Éva, Psota Irén és Horváth Teri alakítják.

A film a Magyar Filmszemle fődíja mellett Karlovy Vary-ban a fesztivál fődíját és a Fipresci-díjat is megnyerte. Nem meglepő, hogy a Magyar Művészeti Akadémia 53 legjobb magyar filmje közé is bekerült.

Duna: április 25. péntek, 23:15

rendező: Kovács András
író: Cseres Tibor
forgatókönyvíró: Kovács András
operatőr: Szécsényi Ferenc
díszlettervező: Zeichán Béla
jelmeztervező: Lázár Zsazsa
vágó: Daróczy Mária

szereplők:
Latinovits Zoltán (Büky őrnagy)
Darvas Iván (Tarpataki főhajónagy)
Szirtes Ádám (Szabó tizedes)
Szilágyi Tibor (Pozdor zászlós)
Bara Margit (Rózsa)

Díjak és jelölések:
Magyar Játékfilmszemle (1967) - Legjobb férfi alakítás: Szirtes Ádám
Magyar Játékfilmszemle (1967) - Fődíj: Kovács András


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Szirtes Ádám Latinovits Zoltán Darvas Iván Bara Margit Hideg napok

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr436084591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása