HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Kakuk Marci

2013.09.12. 16:39 MinDigTV


Duna TV: szeptember 12. csütörtök, 21:15

A Kakuk Marciból Révész György filmrendező készített filmet Ragályi Elemér operatőrrel, a film zeneszerzője Vukán György volt.


125 éve született Tersánszky Józsi Jenő, a század egyik legnagyobb magyar prózaírója. Úri fiúnak indult, de nem bírta a kötöttségeket, hamar otthagyta a biztos megélhetést nyújtó hivatalt. Érdekes, izgalmas figurája volt a magyar irodalmi életnek. Ruházata rendetlen, életformája bohém. Hosszú élete során mindig kritikusan szólt a hatalomhoz a hatalomról. A 20-as 30-as években sok kritika érte írásait, legtöbbször erkölcstelenséggel vádolták. A II. világháború után művei és maga az író sem felelt meg a hatalomnak. Tersánszky jobb híján a gyermekirodalomhoz fordult. Igazi megbecsülést élete utolsó évtizedében kapott, még megérte műveinek összegyűjtött kiadását. Élete folyamán a kocsmákban volt otthon, ahol több liter bort elfogyasztott úgy, hogy szinte nem is látszott rajta, csak a mesélő kedve lett egyre nagyobb. A történetek és mesék pedig megjelentek novellák, regények formájában. Így teremtette meg Kakuk Marci alakját is, aki bár nem önéletrajzi ihletésű figura, de mégis sokban hasonlít Tersánszkyra. Nem szereti a kötöttségeket sem a munkában, sem a szerelemben. Léha, munkakerülő életében van tartás. Történeteit több kisregényben jelentette meg az író a húszas évektől kezdve hosszú éveken keresztül, alkalmat adva, hogy bemutassa kora Magyarországát.

Kakuk Marci eltemeti részeges szüleit és ráun az inaskodásra meg a pofonokra. Soma barátja bölcsességén és nyugalmán okulva, szélhámos legénnyé, csavargóvá válik. Somával együtt indul útnak, hogy mindig más helyen, furfanggal és kalandokban keressenek megélhetést és asszonyt. Útjaik hamarosan különválnak, de mindig találkoznak, mindig egymásba ütköznek, és Soma sok borsot tör Marci orra alá. Marci a szélhámosságok bonyodalmaiban, a szoknyavadászás izgalmai között, találkozik az igaz szerelemmel is, de az végül pénzesebb helyre pártol tőle. Marad számára továbbra is a szabadság a kerek világban, és mindig mások fészke, ahonnan éppúgy kiröpítik, mint eddig.

A Kakuk Marciból Révész György filmrendező készített filmet Ragályi Elemér operatőrrel, a film zeneszerzője Vukán György volt. A címszerepet Harsányi Gábor játssza, míg Somát Haumann Péter formálja meg. A női figurákat többek között Szerencsi Éva, Várhegyi Teréz, Pálos Zsuzsa, Szemes Mari és Gobbi Hilda játsszák.

Duna: szeptember 12. csütörtök, 21:15

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Révész György
író: Tersánszky Józsi Jenő
forgatókönyvíró: Révész György
zeneszerző: Vukán György
operatőr: Ragályi Elemér
vágó: Kerényi Gabi

szereplők:
Harsányi Gábor (Kakuk Marci)
Haumann Péter (Soma)
Várhegyi Teréz (Rozi)
Szacsvay László (Jánoska)
Pálos Zsuzsa (Zsuzsi)
Szerencsi Éva (Eszti)
Szemes Mari (fogadósné)
Gobbi Hilda (cseléd)
Szirtes Ádám (Kasos úr)
Piros Ildikó (Kasosné)
György László (férfi a kocsmában)
Harkányi Endre (Gurka Pál)
Bujtor István (Lelenc)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Ragályi Elemér Gobbi Hilda Kakuk Marci

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr365509126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása