HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Amerikai anzix

2013.05.31. 10:40 MinDigTV


Duna: június 2., vasárnap, 21:00

Bódy Gábor első játékfilmje az Amerikai Anzix jelentős hazai és nemzetközi sikert hozott a rendezőnek, itthon 1977-ben a Magyar Filmkritikusok a legjobb elsőfilmes rendezésért járó díjjal jutalmazták, Mannheimben pedig elnyerte a nagydíjat.


A történet az 1848-as Szabadságharc utáni évtizedekben játszódik. A fegyverletétel után emigrált magyar katonák országról országra vándorolva eljutnak Amerikába, ahol részt vesznek a polgárháborúban. Három különböző ember, azonos gyökerekkel, távol a hazájától keresi a megoldást saját kilátástalan sorsára. Fiala János, a tudós térképész, aki gondolkodásában igyekszik megmaradni a racionalistásnál, a fatalista hős Vereczky Ádám, Fiala segédje, és a honvággyal küzdő Balogh, aki mindenáron haza akar jönni, belefáradva a harcba, a hazátlanságba, a gyökértelen életbe a távoli földön.

Az alkotók különleges eljárással dolgozva fantasztikus filmet hoztak létre, mely egy korabeli dokumentumfilm benyomását kelti.  Vágóasztalon az eredeti anyagról új felvételeket készítettek, fényvágással, maszkolással és torzított hangeffektusokkal manipuláltak, olyan hatást érve el, mintha korabeli amatőr felvételeket látnánk. Az eredmény pedig egy igazi mozi, mely formájában kísérleti, tartalmában látványos és fordulatos.

A Vereczkey Ádámot alakító Cserhalmi György 1977-ben a Magyar Filmkritikusok legjobb férfialakítás díját kapta.

Duna: június 2., vasárnap, 21:00

rendező: Bódy Gábor
író: Fiala János, Árvay László, Kúné Gyula, Ambrose Bierce
forgatókönyvíró: Bódy Gábor
operatőr: Lugossy István
vágó: Bódy Gábor

szereplők:
Cserhalmi György (Vereczky Ádám)
Csutorás Sándor (Fiala János)
Fekete András (Boldogh)
Latinovits Zoltán (Fiala János hangja)
Vándor Éva


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: anzix Amerikai Duna TV Latinovits Zoltán Cserhalmi György

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr635337235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása