HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A Parfüm – egy gyilkos története

2012.11.06. 15:55 MinDigTV


Isten hozta az illatok tünékeny birodalmában!

Ha a XVIII. század derekán Párizsban egy mocskos és bűzös halpiac kellős közepén jössz a világra, és az égvilágon senkinek sem kellesz, biztos lehetsz benne, hogy valami különlegeset tartogat számodra az élet. Hogy pontosan mit? Kevés barátot és a világ legkifinomultabb szaglását…


Patric Süskind író nagysikerű regényének filmes adaptációját Tom Tykwer német filmrendező (Téli alvók;  A lé meg a Lola; A harcos és a hercegnő; Németország ’09) vitte vászonra, akinek ha nem is annyira a parfümökhöz, de ahhoz biztos volt orra, hogy megérezze a könyvben és a történetben rejlő filmes lehetőséget.

1738. július 17-én a világ egyik legorrfacsaróbb piacán, Párizsban megszületik Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw), miután anyja egy véres és rozsdás késsel elvágta a köldökzsinórt, így megszabadítva magától újszülött gyermekét. A sors azonban odafigyelt a kis jövevényre, aki sírásával életjelet adott magáról, ezzel juttatva bitófára édesanyját. Normális esetben egy gyermek első reflexei a táplálkozással kapcsolatosak, de a kis Grenouille első 'mozdulata' és cselekedete orrának mozgatása, vagyis a szaglása. 5 éves korában még ugyan nem beszél, de a szaglása már annyira kifinomult, hogy csupán az orra segítségével bármikor és bármilyen helyen képes információkat gyűjteni és tájékozódni a nagyvilágban. 13 éves korában egy cserzőműhelyben dolgozik, majd Giuseppe Baldini (Dastin Hoffman) mester műhelyébe kerül, és végre megismeri a nagyváros illatvilágát, szagfoszlányait, bűzét és nedűjét. Bármilyen parfümöt elő tud állítani pillanatokon belül, de amikor egy ismeretlen és hamvas lány bőrének és testének illata rabul ejti, nem tud szabadulni a gondolattól, hogy valamilyen módon örökre megőrizze ezt az isteni - és egyben ördögi - illatot, amely bármely földi halandót hasonlóan rabul ejtene, nemhogy egy hozzá hasonló megszállottat. A tökéletes parfüm elkészítéséhez azonban több lányra van szükség, és Grenouille orra sohasem csal… sőt, ez az egy vezeti!

Díjak és jelölések:
Európai Filmakadémia (2007) - Legjobb operatőr: Frank Griebe
Európai Filmakadémia (2007) - Legjobb filmzene jelölés: Tom Tykwer, Johnny Klimek
Európai Filmakadémia (2007) - Legjobb férfi alakítás jelölés: Ben Whishaw

Duna Tv: november 11., vasárnap, 22:00

rendező: Tom Tykwer
író: Patrick Süskind
forgatókönyvíró: Andrew Birkin, Bernd Eichinger, Tom Tykwer
zeneszerző: Reinhold Heil, Johnny Klimek, Tom Tykwer
operatőr: Frank Griebe
producer: Bernd Eichinger
látványtervező: Uli Hanisch
vágó: Alexander Berner

szereplők:
Ben Whishaw (Jean-Baptiste Grenouille)
Alan Rickman (Antoine Richis)
Dustin Hoffman (Guiseppe Baldini)
Rachel Hurd-Wood (Laura)
Simon Chandler (Grasse polgármestere)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film duna tv mindig tv Dustin Hoffman

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr104893756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása