HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Kém a jégen - Hogy filmezzünk jegesmedvét?

2012.03.21. 09:48 MinDigTV


A BBC újabb lenyűgöző természetfilmjét nézhetik meg az m1-en - Második rész: március 24. 14:00, m1

Az emberek általában szeretik a természetfilmeket, hiszen eredendő vonzódásunk a növény- és állatvilághoz elvitathatatlan tény. Lenyűgöznek bennünket a csodálatos tájak, a különleges állatok és a miénktől eltérő kultúrák. Szeretünk utazni, vágyjuk az ismerőst és az ismeretlent egyaránt, az emberek zömének azonban igen szűkös a mozgástere. Eljutni egzotikus helyekre, alaposabban megfigyelni a számunkra nem hétköznapi állatok életét mindig izgalmas.


Az ilyen jellegű filmek tömegéből azonban nagyon kevés tűnik ki azzal, hogy a puszta „bemutatáson” kívül érzelmeket is kivált.


A BBC-t nem kell bemutatni senkinek, hiszen a név abszolút garancia a minőségi természetfilmek piacán. Az általa készített és David Attenborough által kalauzolt természetfilmeken keresztül sokfelé „eljuthattunk” ez idáig is. Ezúttal érdekfeszítő kommentjeit nélkülözni vagyunk kénytelenek, a jegesmedvék lenyűgöző világába furcsa kamerák „szemén” keresztül tudunk bepillantani. A kétrészes minisorozat két anya küzdelmét mutatja be az arktiszi zord körülmények között. Hihetetlen erőfeszítéseiknek lehetünk tanúi, ahogy bocsaikat védik a hímek agresszív támadásaitól, ahogy élelem után kutatnak több száz kilométert is bejárva a tengeri jégen. Áldozatkészségük határtalan, s nehézségeik közepette egy nagyon fontos jellemvonásuk segíti őket: a kíváncsiság. Eddig még nem látott, emberi irányítás nélküli kamerák rögzítik mindennapjaikat, minden eddiginél közelebb engedve a nézőket hozzájuk. Egy állat megismeréséhez szükség van ennyi „vele eltöltött” időre. Rengeteg érzés keríti az embert hatalmába: izgul értük, csodálja őket, nevet rajtuk és retteg tőlük.

A film stílusa is segít ebben, hiszen az ironikus részeket gyakran szívszorítóak váltják fel, s nagyon találó a zenei aláfestés is. A szokatlan kameraállásoknak köszönhetően meghitt közelségbe kerülhetünk az eddig csak ragadozónak tartott óriásokhoz, „megtapasztalva” létezésük törékenységét is.

Második rész: március 24. 14:00, m1


tv műsor
A MinDig TV ingyenes csatornáinak műsora>>>

Szólj hozzá!

Címkék: film m1 természetfilm csatorna mindig tv

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr394330137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása