HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Egy kis magyarországi mozitörténet

2015.09.21. 14:13 MinDigTV


Már 86 éve annak, hogy Budapesten legelőször vetítettek hangosfilmet. Ennek kapcsán íme egy kis magyarországi mozitörténet.

Rögtön az elején egy megdöbbentő adat és idézet lenne a blogbejegyzés hangulatindító állítása. Az első budapesti moziengedélyt 1896-ban adták ki. Az erről szóló határozatot a kíváncsiak itt el is olvashatják. Valószínűleg nem csak én lepődöm meg azon, hogy a sátras mozik megjelenése után, az 1900 -as évek elején - amikor még kikiáltók invitálták a nézőket a képek megtekintésére - vándormozikból  több mint 6 félét látogathatott a budapesti publikum. Majd nemsokára megjelentek a kávéházi mozik, ahol a tiszta lepedőt idővel felváltotta a vászon, és egy papírkosárba gördült a lejátszott filmszalag. A mozitörténet kutatói feljegyezték, hogy egészen 1907-ig kininek  nevezték a vetítőhelyet a kinematográfia szó után. Egészen addig  míg Heltai Jenő “Bernát” című színdarabjában elhangzott a “Dal a moziról” című kuplé. Azóta hívjuk a mozgókép otthonát mozinak.

Az első igazi nagy mozgókép színház a fővárosban - ami  már konkrétan mozinak épült - a  mai Corvin áruház helyén állt, és 1908-ban nyílt meg Apolló néven.

apollo.jpgAz Apolló a mai Corvin áruház helyén állt, és nem simán mozi volt, hanem mozi és kabaré.

Furcsa helyeken is alakítottak ki moziteret, így például az első nyitható tetejű nézőteret a Hungária gőzfürdő úszómedencéjében alakították ki. És elérkeztünk most az aktuális időponthoz, a Fórum moziban mutatták be az első hangosfilmet, a ‘Singing Fool’-t, 1929. szeptember 19-én, röpke 86 évvel ezelőtt.  

Természetesen a ma is működő (sajnos nemrég beázott) Uránia filmszínház is rendelkezik érdekes történelmi múlttal, így a Tánc című első magyar filmet a mozi tetején forgatták, míg 1901-ben egy ismeretterjesztő előadás illusztrálásához. Sőt az Uránia Tudományos Színház oktatási célokra is tartott előadásokat, ahol először állóképek, majd rövid mozgóképek illusztrálták a felolvasásokat.

urania_2.jpgAz Uránia Tudományos Színházat, ezt az új intézményt 1899-ben felszerelték álló és később mozgóképek bemutatására alkalmas vetítőberendezésekkel - így indult útjára az immár több mint 100 éves Uránia filmszínház.

Volt még Budapesten föld alatt megépült nézőterű mozi a Brodway, melynek helyszíne azért is volt érdekes a 1938-as megnyitása után, mert a II. világháború alatt a gyakori légiriadók esetében sem szakították meg az előadásokat, így a publikum nézhette a romantikus filmeket, míg felettük pár méterre bombázták Budapestet. A II. világháború utáni  mozitörténet egy külön fejezetet érdemel, melyre még ősszel visszatérünk.

Szólj hozzá!

Címkék: mozi filmszínház Apolló Uránia mozitörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr377806088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása