HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Egy gyermek, akit Jézusnak hívtak

2013.12.22. 19:24 MinDigTV


December 23. 10:15 | M1

Jézus kevésbé ismert gyermekkori éveit bemutató kétrészes olasz-német koprodukciós film a nagysikerű Quo vadis? című tévéfilmsorozat rendezőjétől.


A Jézus életét feldolgozó filmalkotások szinte egyidősek a filmművészettel, de tömegesnek mondható gyártásuk mégis inkább az 1960-as évek után kezdődött meg. A különböző rendezői értelmezések sokféle alkotást szültek, melyek nem mindig követték a bibliai eseményeket, és sokszor akár blaszfémiával is vádolhatók voltak. Franco Rossi filmje nem tartozik ez utóbbiak közé, hisz oly módon ötvözi a bibliai eseményeket az alkotói képzelettel, hogy az alkotás erkölcsi üzenetére való tekintettel és a téma érzékeny feldolgozása miatt elnyerte a Vatikán ajánlását is.

Míg a Jézus életét feldolgozó filmek többsége inkább a felnőttkoráról, csodatételeiről és szenvedéseiről szólnak, addig ez a film kifejezetten a Megváltó gyermekkorára fókuszál. Jézus okos, olykor pajkos 7 éves kisfiúként jelenik meg, akit időről időre látomások gyötörnek előrevetítve jövőjét. A helyek, amelyeket a gyermek bejár szüleivel való vándorlásai során, illetve az emberek, akikkel találkozik, felidézik benne a reá váró feladatokat és a sorsot, mely rá vár Isten fiaként. Fokozatosan tudatára ébred, mi is küldetésének valódi lényege. Útját meghatározza a Gonosz jelenléte, mely ez esetben testet is ölt Sefir, a bukott napkeleti bölcs személyében, aki a film végére felismeri az isteni hatalommal való szembeszegülés hiábavalóságát, és a krisztusi irgalom jóvoltából lelke megtisztul.

A film főszerepében Matteo Bellinát láthatjuk, aki sikeres indulása ellenére hamar otthagyta a filmezést. Máriát az ugyancsak kezdő María del Carmen San Martín, Józsefet az albán származású Bekim Fehmiu, míg Sefirt a számos filmben (A nap szépe, A párduc, Partner, Disznóól, A pacifista) remek alakítást nyújtó Pierre Clémenti játssza.

M1: december 23. hétfő, 10:15 és 12:25

    rendező: Franco Rossi
    forgatókönyvíró: Vittorio Bonicelli
    operatőr: Camillo Bazzoni, Gianfranco Transunto
    jelmeztervező: Jost Jakob
    zene: Piero Piccioni
    vágó: Marco Rossi, Giorgio Serrallonga

    szereplők:
    Matteo Bellina (Jézus)
    Bekim Fehmiu (József)
    Irene Papas (Mária id.)
    Alessandro Gassman (Jézus id.)
    María Carmen San del Martín (Mária)
    Pierre Clémenti (Sefir)
    Hichem Rostom (Sedeq)

Szólj hozzá!

Címkék: M1 MinDig TV Irene Papas Egy gyermek akit Jézusnak hívtak Matteo Bellina

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr35704850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása