HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Kipróbáltuk: Hama beltéri DVB-T antennák

2013.09.16. 17:32 MinDigTV


Kipróbáltunk két pofás DVB-T szobaantennát, amelyek azoknak készültek, akiknek a külső sem mellékes.


A digitális átállás megkezdődött, október 31-től pedig az analóg földfelszíni műsorszórás teljesen meg is szűnik, helyét az egész országban a DVB-T szolgáltatás veszi át. Ha jó helyen lakunk, s jó a DVB-T térerő, szükségtelen egy macerás kültéri antenna használata; sok esetben akár egy 4-5 dBi-s botantenna (vagy akár egy egyszerű drótdarab) is elegendő vételi erősséget szolgáltat, azonban még a nagyobb városokban is szép számmal találunk olyan helyet, ahol a megfelelő vételhez elkél egy 20-30 dB-es, erősített szobaantenna.

Ha tévénk körül vagy mögött nincs hely ahhoz, hogy az antennát elrejtsük, s mindenképpen szem előtt lesz, akkor három választásunk van. Vagy vásárolunk igényes kialakítású, jó megjelenésű antennát, vagy kompromisszumot kötünk és elfogadjuk a néha igen fura formájú vevők látványát – vagy esetleg mégis a kültéri antenna mellett döntünk. A Hama 23 és 43 dBi nyereségű szobaantennáit azoknak szánja, akik az első csoportba tartoznak.

Flat 23 beltéri antenna


Egyszerű, de igényes nyomtatással díszített karton dobozban kapjuk a 23 dB erősítésű nyereségű szobaantennát. A dobozban az antennán kívül egy 230V-os hálózati aljzatba helyezhető, kapcsolóval ellátott.



Az antenna mindössze 20 cm szélességű, vastagsága pedig az 1 cm-t is alig haladja meg, így nem lesz nehéz dolgunk az elhelyezésnél. A rögzítést hátlaphoz csatlakoztatható apró támaszték is segíti.



Bár mind a névben, mind az általános adatok között 23 dB erősítés szerepel, a hivatalos specifikációban lévő adat 20±3 dB, azaz csak akkor kapunk 23 dB-t, ha szerencsések vagyunk, rosszabb esetben viszont lehet, hogy be kell érnünk 17 dB-es nyereséggel. A frekvencia-sávszélesség 47-870 MHz, vagyis az antennát mind az UHF, mind a VHF tartományban használhatjuk.

A hátlapra csak az antenna bemenete és a tápcsatlakozó kerültek. Bár a dobozban van egy tápegység is, ezt csak abban az esetben kell használnunk, ha a TV vagy set-top-box tunere nem ad ki 5V-os tápfeszültséget az antenna bemenetére. Az antennára F-csatlakozót szereltek, így ha a dobozban mellékelt 1 méteresnél hosszabb kábelre lesz szükségünk, akkor ilyen végűt kell keresnünk.

Flat 43 beltéri antenna

Az előző változatnál jóval érdekesebb a Flat 43 nevű modell. A jelölésből már sejthetjük, hogy itt komolyabb, 43 dB-es erősítés is elérhető. Ez csak egy maximális érték: az erősítés mértéke nem konstans, hanem fokozatmentesen állítható. Sőt, az erősítőt akár ki is kapcsolhatjuk, ha nincs rá szükség az eleve jó térerő miatt. A Flat 43 szintén kartondobozban kerül forgalomba. A dobozban ezúttal is egy hálózati adaptert és egy 1 m hosszúságú antennakábelt találunk valamint az antenna elhelyezését könnyítő talpat.



Az összeállított antennáról első ránézésre akár azt is gondolhatnánk, hogy egy digitális képkeret. Sokaknak pont az esztétikuma miatt lehet jó választás ez az antenna, hiszen ez a design bármilyen tévé mellett megállja a helyét. A fényes, zongoralakkhoz hasonló belső részt kívül matt fekete keret töri meg, amely végül áttetsző füstszürke keretben végződik.



A 25×14 cm méretű, 2,5 cm vastag antennán egyetlen potenciométert találunk, szemből nézve a jobb felső sarokban. Ennek segítségével tudjuk ki- és bekapcsolni az erősítőt, illetve módosítani az erősítés mértékét. Ha az erősítőt bekapcsoljuk, akkor az előlapon kék LED jelzi a működést.



A sávszélesség ezúttal is lehetővé teszi az UHF és VHF jelek vételét, egészen pontosan 30-950 MHz között működik az antenna.

Értékelés

Egy antenna esetében viszonylag kevés dolgot lehet elrontani, és a gyors próba a Hama két szobaantennája esetében is azt igazolta, hogy a vételi minőség számottevően javul használatukkal. A 43 dB-es változatnál nagy plusz, hogy az erősítés mértéke szabályozható, ugyanis teljes erősítésnél a XIII. kerületi iroda egyébként jó térerővel megáldott szobájában már túlvezérlés lépett fel.

Az viszont érdekes kérdés, hogy a dizájnos vonalat miért képviseli ilyen kevés termék, hiszen szobaantennára akár egy többszázezer forintos tévé esetében is szükség lehet. A Flat 23 és a Flat 43 nemcsak meggyőző külsővel rendelkeznek, hanem áruk is versenyképes: 5 illetve 8 ezer forint.

Hogy hova melyik antennát javasoljuk, arra sajnos nincs általános recept, hiszen ez függ a helyi térerőtől, a terepviszonyoktól, a használt készülék esetleges belső erősítőjétől, és attól is, hogy az antennát fizikailag hol tudjuk elhelyezni. Elméletben jó ötlet, hogy a kisebb nyereségű/erősítésű antennáktól kezdve kis/közepes lépésekben haladva keressük meg azt a modellt, amely már elegendő erősségű és jelminőségű kimenetet ad, a gyakorlatban viszont ezt nehéz kivitelezni. Ha a szobaantenna és az adótorony között nem külső fal található, hanem egy másik szoba, feltétlenül vegyük figyelembe, hogy a benne tartózkodók helyzete is befolyásolhatja a vétel minőségét. Fontos, hogy a jó antenna mellett annak ideális elhelyezését is tartsuk szem előtt – ezzel kapcsolatban némi támpontot adhat az Antenna Hungária digitális átállással foglalkozó tematikus oldala, illetve az azon található, utcaszintű „merre forgassam?”.

Forrás: geeks.hu


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: beltéri antenna szobaantenna DVB-T Hama

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr665517568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása