HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Milk

2013.07.04. 11:40 MinDigTV


A dokumentumfilmes megoldásokkal dolgozó Gus Van Sant mozija Kalifornia első nyíltan meleg képviselőjéről, Harvey Milkről. Főszerepben az alakításáért Oscarral jutalmazott Sean Penn. A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott. M2 július 4. csütörtök, 22:30


A vállalt homoszexualitásától függetlenül, kizárólag filmjei okán is ambivalens megítélésű Gus Van Sant szerelemfilmet készített. Szobrot állított egy embernek, akinek élete és munkássága az ő számára érthetően óriási jelentőségű. S ha ezzel nem is sikerült újabb híveket toboroznia saját magának, Harvey Milk örökségének minden bizonnyal. Az amerikai filmbemutatót a Milk-merénylet harmincadik évfordulójára ütemezték...

A főszereplő, Sean Penn és Dustin Lance Back forgatókönyvíró egy-egy Oscart kaptak érte. A név maga, a cím pedig történetünk egy ember ikonná válásáról szól, és ahogy az szentté avatásokkor lenni szokott, szabad megszépíteni az eseményeket, nem árnyalni, csak a jót még jobbá tenni. Milk, az amúgy remek Sean Penn alakításában egy konyhában ülve diktafonba mondja az életét, mert fél, hogy lelövik. Más nézőpontot nem is látunk, csak az aktivistáét, ennek ellenére a róla szóló filmben élete és személyisége egészen elhanyagolható jelentőségű. A politikai gépezet elleni harc a fontos.

 Tanulni ülhetünk be a Milkre, mert ez olcsó didaxis az elveiért küzdő emberről, és ráadásul nem egy személyt, hanem egy, a politikai választásokban sorra elbukó, de mindeközben egyre nagyobb támogatást szerző karrierista politikust látunk, aki mindenkinél jobban akarja a változást, és aki van annyira erős karakter, hogy közösséget teremtsen, bár ezt inkább halálával éri el.

Milk – M2 – július 4. csütörtök 22:30

Oscar-díj (2009) - Legjobb eredeti forgatókönyv: Dustin Lance Black
Oscar-díj (2009) - Legjobb férfi alakítás: Sean Penn

rendező: Gus Van Sant
forgatókönyvíró: Dustin Lance Black
zeneszerző: Danny Elfman
operatőr: Harris Savides
jelmeztervező: Danny Glicker
producer: Bruce Cohen, Dan Jinks, Michael London
vágó: Elliot Graham

szereplők:
Sean Penn (Harvey Milk)
Emile Hirsch (Cleve Jones)
Josh Brolin (Dan White)
Diego Luna (Jack Lira)
James Franco (Scott Smith)
Alison Pill (Anne Kronenberg)
Victor Garber (George Moscone)
Denis O'Hare (John Briggs)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film homoszexualitás Milk M2 Sean Penn Gus Van Sant

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr675390702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása