HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA

2013.06.04. 17:22 MinDigTV


A Duna ezen a napon két filmet is műsorára tűz. 21 órától Koltay Gábor Trianon című filmjét vetíti, 23:25-től pedig a Szlovákmagyarok című filmet láthatják.


Az I. világháborút lezáró ún. Versailles-Washingtoni békerendszer részeként íratták alá a magyar delegációval a békeszerződést a Kis Trianonnak nevezett palotában 1920. június 4-én. Ezzel a békediktátummal nemcsak az Osztrák–Magyar Monarchia tűnt el a térképről, hanem a 14 részből, 364 cikkből és több függelékből álló trianoni békeszerződés alapján Magyarország (Horvátország nélküli) területét 293 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Ezzel a magyar állam elvesztette területének mintegy kétharmadát, iparának 38, nemzeti jövedelmének 67 százalékát. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság egyharmada az új határokon túlra került, felük összefüggő tömbben a határ mentén.

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én 302 igen, 55 nem és 12 tartózkodó szavazat mellett iktatott törvénybe az Országgyűlés.  E törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

A Duna ezen a napon két filmet is műsorára tűz. 21 órától Koltay Gábor Trianon című filmjét vetíti. A dokumentumfilm legnagyobb nemzeti tragédiánk történelmi körülményeit boncolgatja.  Az alkotás megrázó erővel és szokatlan őszinteséggel teszi fel a kérdéseket és szenvedélyesen hangsúlyozza, hogy a ma is tartó trianoni folyamatról minden körülmények között beszélni, emlékezni és emlékeztetni kell. Tematikailag négy részre osztható. A szerződéshez vezető korszakot és az egyezmény aláírását befolyásoló okokat tárgyalja az első rész Nemeskürty István és Raffay Ernő interpretációjában. A második egység az esemény részletes bemutatása, melyben az első két megszólalón kívül Glatz Ferenc és Fejtő Ferenc fejti ki véleményét. A harmadik dramaturgiai egység Trianon következményeit, a háború utáni helyzetet a rendszerváltásig taglalja. A negyedik rész a rendszerváltást követő időszakot vizsgálja. Megszólalók: Csurka István, Tőkés László, Duray Miklós, Pozsgay Imre és Szervátiusz Tibor. Az elemzéseket a tárgyhoz kapcsolódó irodalmi művek, filmrészletek és koncert részletek szakítják meg.

Ugyanezen a napon 23:25-től a Szlovákmagyarok című filmet láthatják. Hová tartozik egy szlovákiai magyar? Mit jelent a kisebbségi lét? Hol a hazája annak a határon túli magyarnak, aki elhagyja a szülőföldjét és Magyarországra költözik? 2012-ben fontos még egyáltalán, hogy legyen hazánk? Vagy elég, ha van otthonunk?" Galán Angéla Budapesten született, Szlovákiában felnőtt, Magyarországon élő rendező ezekre a kérdésekre keresi a választ dokumentumfilmjében. A film a rendezőnő vizsgafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, s eredetileg a 2010-es szlovákiai parlamenti választásokról akart riportfilmet forgatni. Végül aztán úgy döntött, hogy a szlovákiai magyarság önazonosságának kérdését inkább személyes, egyéni nézőpontból mutatja be, túl a politikán, barátait és saját családját is kamera elé állítva.

Trianon - június 4., kedd, 21:00
A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott.


Szlovákmagyarok – június 4., kedd, 23:25
A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Trianon Szlovákmagyarok Koltay Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr785343956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása