HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Vasfüggöny – Színház a Váci Fegyház és Börtönben

2012.07.22. 09:57 MinDigTV


Duna Tv: július 23., hétfő, 22:05

A Vasfüggöny című dokumentumfilmmel Halász Glória rendező megkísérli, hogy vállalkozásával előítéleteket, sztereotípiákat bontson le és bebizonyítsa, hogy a művészet gyógyító erejébe minden körülmény között lehet kapaszkodni.


A Váci Fegyház és Börtönben egy nagyon különleges dolog folyik: a fogvatartottak közreműködésével színház működik. Rada Lilla évek óta irányítja a munkát, amiről ez idáig keveset lehetett csak hallani. A Vasfüggöny című dokumentumfilm ebbe a világba enged bepillantani, s Halász Glória rendező megkísérli, hogy vállalkozásával előítéleteket, sztereotípiákat bontson le és bebizonyítsa, hogy a művészet gyógyító erejébe minden körülmény között lehet kapaszkodni. A kétéves előkészítő munka után a filmet Reisinger Dávidal és Weber Áronnal hét hónapon át forgatták 2010 szeptemberétől 2011 februárjáig. A próbafolyamat rögzítése mellett életinterjúkat is készítettek a szereplőkkel; Dáviddal, Gyulával, Józsival, Papával, Picivel és Zolival, akik egyébként felváltva alakítják a szerepeket. Saját elmondásuk alapján beköltözésük előtt egyikük sem rajongott a színházért, de a közös élmények hatására megszerették, mert a kedden és csütörtökön tartott szakkör már-már baráti társasággá kovácsolta őket. Évente ötször-hatszor lépnek fel, zömmel a bentlakók előtt, s főleg inkább általuk írt darabokat adnak elő, mert az jobban érdekli a rabokat, ezekre nagyobb az igény.

Ezúttal a rabok Sławomir Mrożek Mulatság című drámáját próbálják.” A darab által felvetett kérdések kapcsán a játszók többek között a bűnről és a bűnhődésről, a kívülmaradásról, a gyökértelenségről, a virtusról, az ember közegének és körülményeinek személyiségére gyakorolt hatásáról beszélnek - a saját szerepükön keresztül, saját sorsukat is beleszőve mindebbe” – írja a Pepita Magazin.

Halász Glória törekedett arra, hogy elhagyjon minden bulvár jellegű dolgot, tehát kimaradtak az olyan tények, hogy ki van benn gyilkosságért, vagy, hogy ki hány késszúrással végzett áldozatával. A lényeg az önreflexión volt, s kiderült, hogy – jóllehet a filmben szereplő 6 személy abszolút a rabtársadalom „elit” részéhez tartozik – intelligensek, és igen mélyenszántó gondolataik vannak. Természetesen egy darab, vagy akár az évekig tartó színészkedés nem változtathat meg gyökeresen senkit, de többen megfogalmazzák a filmben, honnan indultak és hová jutottak a bent töltött évek alatt. A filmben a próbák nagyon vidám hangulatban teltek, de azért az egyik rab szerint „minden nap háború, és amit a börtönökről szóló filmeken lát az ember, az meg sem közelíti a valóságot”. A rendezőnőt a munkájában is az a kontraszt izgatta leginkább, ami a körülmények és a rabok belső világa, a prózai valóság és a színház között húzódik.

Duna Tv: július 23., hétfő, 22:05

színes, magyar dokumentumfilm, 70 perc, 2011

rendező: Halász Glória
forgatókönyvíró: Halász Glória
operatőr: Reisinger Dávid
zene: Márkos Albert, G. Szabó Hunor
vágó: Reisinger Dávid
hang: Horváth Szilárd 'RiaN'
világosító: Weber Áron

szereplő:
Rada Lilla


tv műsor
A MinDig TV ingyenes csatornáinak műsora>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: csatorna duna tv dokumentumfilm mindig tv Váci-Fegyház

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr154670566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása