HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Hesna: Rambo történelmet írt

2012.05.23. 09:50 MinDigTV


A filmvásznon Amerika megnyerte a vietnami háborút – jellemzi a háborúk és a filmipar kapcsolatát Andrew G. Vajna. Vajon mennyi köze van a moziknak a valósághoz, és hogyan hat a mítoszgyár a napjaink háborúira? Erről szól a Bábel – Hesnával a világ következő adása, május 23-án 21:30-tól az m1-en.


A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hazafias érzésekre építő filmek sora jelent meg az amerikai mozikban. Naivitás lenne azt gondolni, hogy ezek a produkciók ne szolgáltak volna propagandacélokat is a terrorizmus elleni háborúban, legalábbis ha kizárólag a szókimondó amerikai filmes, Michael Moore szemüvegén keresztül figyeljük az eseményeket.

A háborúk és a filmgyártás lassan egy évszázadra visszatekintő kapcsolata azonban ennél jóval összetettebb – ezt vizsgálja a Bábel – Hesnával a világ szerdai adása.


Al Ghaoui Hesna riportműsorában utánajár annak, milyen feltételekkel ad kölcsönbe kész fegyverarzenálokat az amerikai hadsereg filmforgatásokra, és a Pentagon szóvivőjét faggatja arról, hogy mit is kérnek a támogatásért cserébe.

Fenyő Iván meséli el a riporternek, hogyan készítik fel a színészeket testben és lélekben is a katonaszerepekre, filmesek és állami tisztviselők pedig az amerikai kormányzat és az álomgyár évtizedes románcáról rántják le a leplet. Gondolták volna például, hogy máig külön részleg felel az amerikai védelmi minisztériumban a hadsereg és a filmipar együttműködéséért? Hogy iraki menekültek precízen kidolgozott forgatókönyvek alapján statisztálnak egy mesterségesen kialakított sivatagi faluban a katonák háborús felkészítéséhez?

A Bábel szerdai adásában Afganisztánban szolgáló magyar tűzszerészek szedik ízekre a Bombák földjén című filmet, egy ír szakértő tárja fel, hogyan formálják filmes eszközökkel is a magukról kialakított „vadember” képet a tálib harcosok, a Top Gunon felnőtt vadászpilóták pedig arról számolnak be a riporternek, hogy mennyire más a valóságban a katonák élete, mint a filmekben. Végül Andy Vajna tárja fel a háborús mozik hatásmechanizmusát, például, hogy hogyan nyerte meg Rambo Amerika helyett a vietnami háborút… Vérre menő harc az életben és a filmvásznon.

május 23., 21.30, m1


tv műsor
A MinDig TV ingyenes csatornáinak műsora>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat m1 csatorna mindig tv hesna

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr434533286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása