HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Milos Forman 2 x 40

2012.02.15. 10:47 MinDigTV


…azaz februárban lesz 80 éves Miloš Forman, Oscar-díjas filmrendező, a hatvanas évek egyik legbotrányosabb cseh(szlovák) fiatal filmese.

Forman, számokba fojtva, 2 éve még a prágai operaházban rendezett 2 negyvenéves nagyfiával, akik ikrek. Majd 40 évvel első gyermekei után újra apa lett, Amerikában, s fiatal felesége ugyancsak 2 fiúgyermeknek ad életet, akik ismételten ikrek.


Eredeti nevén Jan Tomas Forman Cáslav-ban, az akkori Csehszlovákia területén született, a protestáns Ann Svabova és a zsidó származású professzor, Rudolf Forman gyermekeként (valódi édesapja a szintén zsidó Otto Kohn építész volt, bár ezt csak a második világháború után tudta meg). Szüleit származásuk, ellenálló tevékenységük és tiltott könyvek birtoklása miatt koncentrációs táborba hurcolták, Rudolf Forman Buchenwaldban, Ann Svabova Auschwitzban halt meg, a kis Jan Tomas pedig alig kilenc évesen árván maradt. Rokonai vették magukhoz.

A prágai Filmművészeti Egyetemen tanult dramaturgiát és forgatókönyvírást 1951 és 1956 között. Az egyetem elvégzése után forgatókönyvíróként és segédrendezőként dolgozott a cseh televíziónál, és a Laterna Magika nevű „összművészeti színtársulat” tagja volt. Az 1968-as prágai tavaszi események és a rendezői munkásságát érő támadások hatására Forman úgy döntött, családját hátrahagyva külföldre emigrál.

Kitartása, tehetsége, egyedülálló akaratereje, eredetisége, végül Hollywood egyik legsikeresebb rendezőjévé tette.

Forman már a forgatás megkezdése előtt pontosan látja maga előtt a filmet, és teljes odaadással, szenvedéllyel van a munkája iránt. Felelősséget vállal a döntéseiért, nem ismer megalkuvást. A Száll a kakukk fészkére, a Hair, a Ragtime, az Amadeus, a Larry Flynt, a provokátor mind a filmtörténet kiemelkedő alkotásai. A kétszeres Oscar-díjas rendező a közép-európai változások után párszor hazalátogatott, de változatlanul Amerikában él.

A közszolgálati televízió két alkotásával köszönti a kerek évfordulót ünneplő cseh zsenit.

A Dunán február 18-án 21:40-kor láthatják az Amadeus című filmet. Salieri a bécsi császári udvar ünnepelt komponistája, aki értetlenül és nem kevés ellenszenvvel fogadja egy fiatalabb, és hamar kiderül, tehetségesebb zeneszerző feltűnését. Mozart rendhagyó személyiség, aki csodálatos kompozíciói mellett zavarba hozó viselkedésével is magára vonja az udvari társadalom figyelmét. A két ellenfél története a haldokló Salieri visszaemlékezése nyomán tárul elénk, aki magát vádolja Mozart tragikusan korai haláláért, különösen, mivel a tisztalelkű zseni mindvégig nem is vette észre, hogy ők ketten ellenségek lennének.

Az Amadeus az 1985-ös Oscar-gála nagy győztese volt, nyolc kategóriában nyerte el az Amerikai Filmakadémia díját, többek közt a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában. A film emellett elnyerte a legrangosabb angol, francia és olasz filmakadémiai kitüntetéseket is.

Az m1 február 19-én, 23:20-kor vetíti a Száll a kakukk fészkére című filmet. A Ken Kesey regényéből forgatott, 5 Oscar-díjas film egy elmegyógyintézetben játszódik, ahová McMurphy, a kisstílű bűnöző a börtön helyett záratja magát. Hamarosan rájön: a műintézmény lakói – akik ellentétben vele, nem tettetésből kerültek ide – semmivel sem bolondabbak nála, annál inkább bolond a világ, amely idejuttatta őket. A történet többi szereplőjének élete – kivétel nélkül remekbe szabott figurák és alakítások – mind egy-egy dráma, aminek már csak a végkifejletével találkozunk. McMurphyről hamar lehull a kívülállás páncélja, és megpróbál segíteni társain, akiken látja: az orvostudomány köntösébe bújtatott érzéketlenség és álszent gyógyítás – valójában fegyelmezni, idomítani akarás – csak rontja állapotukat.

Forrás: Duna TV



A MinDig TV ingyenes csatornáinak műsora>>>

Szólj hozzá!

Címkék: film m1 csatorna duna tv milos forman mindig tv

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr84112178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása