HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Reklám, reklám és még egy kis SASreklám...

2015.08.14. 08:00 MinDigTV

Ha végignézünk sok retró reklámfilmet, kizárt eset, hogy van olyan közöttünk, aki nem mosolyog a különböző korok filmes hirdetésein. Talán ezekben lehet legjobban megtalálni az adott kor szellemét a hajviseletek, a ruhák, az üzenetek sok kis apró részletében, mind- mind olyan információk, amikkel jellemezni lehet a korabeli élet hétköznapjait. A megjelenő grafikák, filmes módszerek és szereplők bizony pontos metszetei azoknak az éveknek.

Miért is írunk a reklámfilmekről? Hát azért is kerül éppen most a blog színpadára a reklámfilm mint téma, mert a szakma leghíresebb magyar képviselője, Sas István mostanában, pontosan augusztus 16–án ünnepli születésnapját. Kedves István, köszönjük a sok – valóban nagyon sok! – jó reklámmozit, és jó egészséget, vidám születésnapot kívánunk! Sas Istvánról nemcsak a reklámjaink felnövekvő generáció, hanem diákjai is mindig elismerően nyilatkoznak. 

No és ti, fiatalok, akik talán nem tudjátok, miről beszélnek a középkorúak, ITT megnézhetitek, milyen díjakat és elismeréseket kapott a Sas Tanár úr!

sas-istvan.jpg

Sas István Balázs Béla-díjas filmrendező, Érdemes művész. Nyolcszoros cannes-i díjnyertes. Reklámpszichológus. Több mint 2000 reklámfilm írója és rendezője.

Szerencsére a világhálón szinte minden reklámfilmje megtalálható, ami azért is érdekes, hiszen sok száz film készült irányításával. Rövid kutakodás után mindent megtudhatunk Sas István mozgalmas életéről, hitvallásáról, a reklámról és a tanításról a róla szóló cikkekből, és a vele készült interjúkból, például ebből itt.

Lehetetlen felsorolni, mi mindenről készült felejthetetlen reklámfilm, de néhányat mindenképpen érdemes szóban is megemlíteni. Aztán pedig jöjjenek a filmek!

Biztosan sokan emlékeznek a Pécsi kesztyű, a Fabulonos, a Traubiszodás, a Tejes, a Skála kópés filmkockákra. De ha még nem éltek akkor vagy elfeledték, akkor segíthet ez a nem olyan kicsi tartalomjegyzék felfrissíteni az emlékeket.

skala-kope.jpg

Skála Kópéval a 80-as években mindennap találkozhattunk a tévéképernyőn.
(A kép forrása: Origo.hu)

És akkor jöhet a csemege, itt láthatóak a ritka filmek, amiket már talán nem tudunk emlékezetünkben felidézni. Ott volt a Skála Coop, a Hélia-D, a Márka, a bontott csirke, és a még jó pár ……. ja és a Cascos is!

 

Nyugodtan dőljenek hátra, a Centrumtól egészen Sió üdítőn keresztül az ásványvízekig szinte mindet megtudhatunk a 70-es és 80-as reklámjairól. Sőt még a takarékbélyeg reklám is itt van ebben a gyűjteményben!

Sas István művei nemcsak honfitársainknak lehetnek igazán érdekesek, a legnagyobb vidómegosztón például angolul beszélő barátainknak is szeretnénk bemutatni, milyen reklámfilmeken nőtt fel a mi generációnk.

Jó szórakozást!

UI: Az igazság az, hogy most gyorsan be is fejezem, mivel a filmek alapján megkívántam a véres hurkát, és tudok egy jó kis hentest itt a körúton, ahol kapok – mustárral, 3 centi vastag fehér kenyérkével és jó kis savanykás-erős cseresznye paprikával.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr887703644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása