HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Tudta-e? Tíz dolog a magyar televíziózásról

2015.04.21. 15:45 MinDigTV


Ahogy megígértük, a tévétörténeti utazásunkat folytatjuk.  Ezúttal magyar vizekre eveztünk, és tíz érdekességet ragadtunk ki tévétörténelemből (megspékelve egy kis rádióval). Induljon a visszaszámlálás!

10. A legelső magyar színes tévéapparát egy gépkocsi árába került, már ha a Trabantot így utókorból annak nevezzük.

9. 35 kiló volt a súlya az Orion AT501-es típusú diófából készült szekrénnyi méretű, magyar gyártású TV készüléknek, melyhez erős tévé szerelőre volt szükség.

8. A legelső országos tévésiker a Tenkes kapitánya című sorozat volt.
 
tenkes_kapitanya.jpg1963-ban a siklósi várban és környékén forgatták a Tenkes kapitánya című, 13 részes, az Eke Mátét alakító Zenthe Ferenc főszereplésével játszódó filmsorozatot. (A kép forrása: mult-kor.hu)

7. A legelső színes magyar tévés felvétel Bartók A csodálatos Mandarin című balettje volt, mely 1966-ban készült el, de mivel a sugárzás csak próba jellegű volt, ezt a nagyközönség még nem láthatta.

6. Az első készülékek nemhogy távirányítóval nem működtek, hanem mint a korabeli rádiókat, egy tekerővel kellett kezelni, és megtalálni rajta az adásokat - már azt a kettőt, amire lehetőség volt. (A szerencsésebbek, akik a határ közelében laktak, átbarkácsolhatták készülékeiket, hogy más országok hangját és képét fogni tudják.)

5. 1957-ben csak néhány soros volt a heti tévéműsor, de már élő közvetítést is lehetett nézni a képernyőn.
 
1957tevemusot.jpgA kép forrása: Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum

4. Az első szilveszteri kabaré 1957. december 31-én volt látható. Az emlékezetes év végi tévéműsor rendezői Horváth Tivadar és Várkonyi Zoltán voltak. Az akkoriban újdonságnak számító pesti kabaré műsor „Tele humor, Tele dal, Tele tánc” címen került adásba. Alapvetően a magyar rádió sikeres szilveszteri műsorából nőtte ki magát, és talán az egyik legnépszerűbb programmá vált. A korabeli írások és az idősebbek emlékei szerint mindig téma volt a szilveszteri műsorokban az aktuális bel és külpolitikai állapot. Nem véletlen, hogy a kabaré részleteként a szilveszteri műsorokban mondták ki először az áremeléseket, utaltak különböző visszaélésekre, hiszen a műsor összeállítása és témája a politikai hatalom szoros ellenőrzése és hallgatólagos egyetértésével történt. Sajnos az 1957-es, sőt az 1958-as szilveszteri adást nem tudták rögzíteni, mivel az MTV-ben csak 1959-től működik az első képrögzítő. A műsorról, és annak készítéséről egy 2007-es gyártású MTV anno műsorból szerezhetünk információkat.

3. A több mint 220 tonnás szivar, vagyis a lakihegyi adótorony emblematikus jelképévé vált a magyar rádiózásnak, melyre méltán büszkék lehetünk mi, magyarok. Ezt 300 méternél magasabbra szerettük volna építeni, de állítólag a háború utáni béketárgyalásokon a francia küldöttség ragaszkodott ahhoz, hogy a párizsi 300 méteres Eiffel torony világelsőssége megmaradjon, ezért a vesztes államokat kötelezték, hogy az annál alacsonyabb adótornyokat építsenek.  Sokan úgy tudják, hogy 314 méter az elérhető legnagyobb magassága a lakihegyi adótoronynak, ami csak kis magyarázattal igaz, hogyha a hangoló cső toldatot a maximális 30 méterre kitolják. Ténylegesen „csak” 284 méter magas az új adótorony, és még ez idáig nem került sor a csőtoldat maximális kitolására. A lakihegyi adótornyot 1985-ben ipari műemlékké nyilvánították.

2. Az első magyar tévébemondó nő Mednyánszky Ági, színésznő volt. Pontosabban 1955-ben, a kísérleti adás idején ő konferálta fel az akkor még kevés tévékészülékkel rendelkezők számára a programot. Később, 57-ben csatlakozott Takács Mária és Tamási Eszter a magyar televíziózás őskorszakának bemondóihoz. Abban az időben a bemondókat úgy kezeltük, mint egy-egy családtagot, akivel – ha kissé egyoldalúan is – megbeszélhetjük, mit szeretnénk a műsorkínálatból megtekinteni.
 
mednyanszky_tamasi.jpgA bal oldali képen Mednyánszky Ági, jobb oldalon Tamási Eszter látható.

1. Magyarország legelső TV tornya a budapesti Széchenyi hegyen épült, mely azóta a TV sugárzás szimbólumává vált. 1953-ban tudtak már állóképet sugározni, majd 1954-ben már mozgóképes adást is közvetítettek.

És mindez még csak pár izgalmas részlet volt a magyar tévézés és rádiózás történetéből. Folyt.köv.!

Szólj hozzá!

Címkék: televízió lakihegy TV sugárzás Mednyánszky Ági Orion AT501

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr197386658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása