HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Érdekességek a tévézés történetéből

2015.04.16. 20:00 MinDigTV


Előző bejegyzésünkben megígértük, hogy a tévétörténeti utazásunkat folytatjuk. Nem is kell tovább várni a következő állomásra, a tévé-vasút máris zakatol tovább. Ezúttal néhány érdekességet ragadtunk ki a televíziózás történetéből.

Érdekesség #1
Azok, akik Verne Gyula csodálatos művészi fantáziájának leírt sorain nevelkedtek, azok számára is nehéz felmérni azt a fantasztikus fejlődést, amelynek során a telefon feltalálásától eljutottunk napjainkig, az okostévé készülékekig és a különféle adástechnikákig. Még mi a sógorokkal a kiegyezés utáni problémákkal bajlódtunk, addig Bell megalkotta a telefont, melynek születési dátuma 1876. Akár hiszik, akár nem, a telefon volt az az eszköz, ami elindította a tévé születését is. Hiszen ha van egy olyan szerkezet, mely képes a hangot közvetíteni A-ból a B-be, akkor miért nem lehetne egy olyat is létrehozni, ami képet sugároz C-ből a D-be. Olyannyira a telefon és Bell tehet arról, hogy létrejött a későbbi TV nevű képközvetítő eszköz, hogy még 1880 előtt megjelent a Punch nevű szatirikus magazinban egy karikatúra a telefonból kiindulva, melyen egy házaspár a lakásukban kifeszített vásznon nézi a teniszmérkőzést, miközben egy csövön keresztül tárgyalnak a játékosokkal.

punch_telephonoscope1879_karikatura.jpgGeorge du Maurier rajzát sokan a televízió korai jóslatának tekintik. (A kép forrása: Terra Media Archives)

Érdekesség #2
Ma már nem nagyon használjuk azt a szót, hogy monoszkóp, ami eredeti szándéka szerint a TV készülékek pontos beállítását teszi lehetővé. Olyan beállító tábla, ami a műsorindítás előtt, vagy a műsorzárás után jelenik meg a képernyőn, sokszor színskálaszerűen. Hazánkban 1954-ben volt látható az első monoszkóp, mely természetesen fekete-fehér volt. Később jött divatba, hogy sokan –főleg rádióamatőrök – elkezdték gyűjteni a világ különböző tájairól a monoszkópokat, melyek eléréséhez mindenféle házi eszközökből antennákat fabrikáltak, és azok mozgatásával gyűjtötték a sugárzott teszt ábrákat. Ebből természetesen verseny is lett, melyben az nyert, aki a világ legtöbb monitorát le tudta fényképezni, és ezzel bizonyítani tudta, hogy gyarapította kollekcióját, például az argentin televízió monoszkópjával.
Ebből a történetből az sem hiányozhat, hogy mi magyarok miben vagyunk elsők és különlegesek, hiszen a monoszkóp kutatók szerint a „Magyar Televízió a világon egyedüliként, a gyermekeknek szóló esti mese programjához, külön monoszkópábrát, vetített monoszkópképet alkalmazott. Ez volt a sokak által emlegetett (Bálint Ágnes és Fekete Edit által készített) „CICAVÍZIÓ” monoszkópja, amely kis eltéréssel két változatban is elkészült, s alkalmazásra és kisugárzásra is került közel két évtizedig a Magyar Televízió részéről.” Az idézet dr. Hajdú Mihálytól származik, egy kis hazai monoszkóp történelemről pedig ITT olvashatunk.

monoszkop_1955.jpgA Magyar Televizió első monoszkópja 1955-ből

Érdekesség #3
Az első magyar színes tévéfilmet közel 50 éve, 1968. árpilis 4-én mutatta be a Magyar Televízió, melyet akár a legelső magyar színes Orion készülék boldog tulajdonosai is láthattak. Az emlékezetes filmet Zsurzs Éva rendezte Fekete István klasszikusnak számító ifjúsági regényéből, A koppányi aga testamentuma átirata alapján. A híres szereplőgárdát a magyar filmtörténet nagyjai alkották, többek között Bessenyei Ferenc, Tolnay Klári, Szirtes Ádám, Benkő Gyula, Bodrogi Gyula és Benkő Péter. Természetesen kísérleti adás volt korábban is, de a hivatalos adatok szerint 1969. április 5-én indult az első színes televízióadás, majd pár év múlva hetente több alkalommal vált lehetővé a színes televízióadás követése Magyarországon. Próbáltunk utánanézni, hogy a fekete-fehér technikát mikor kapcsolták le, esetleg az olvasók között akad olyan, aki ennek a dátumát tudja?

koppanyi.jpgRészlet A koppányi aga testamentumából (1969, a kép forrása: bessenyei.hu)

Érdekesség #+1
Minden kezdet nehéz …….Valószínűleg egy UFO-élményhez hasonlít a legelső TV kép, egy hölgy mozog rajta, és vélhetőleg nem a híreket mondja.

elso_tevekep.jpgÉs Ön mit lát a képen?

A három a magyar igazság, egy a ráadás elvén itt most meg is állunk, de nemsokára folytatjuk további izgalmakkal tévétörténeti kalandozásunkat. Ha szívesen megosztaná velünk tévés emlékeit, ne legyen rest hozzászólni a témához! Ha pedig szívesen olvasna további érdekességeket a tévézésről, kövesse blogunkat, mert a TV-Expressz végállomása még messze van!

Szólj hozzá!

Címkék: televízió monoszkóp Orion Magyar Televízió CICAVÍZIÓ

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr817372624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása