HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Érdekességek a Forma-1 világából

2015.03.24. 12:00 MinDigTV


Az 1946-ban alakult Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) "formulákban" határozta meg a nagydíjas autóversenyek lebonyolításának feltételeit. Ezek a Grand Prix-k a  Formula-1 nevet kapták, melyet leggyakrabban Forma-1-ként fordítanak magyarra.

Az első világbajnokság, első futamát (Brit nagydíj) 1950. május 13-án rendezték Silverstone repterén. A versenyt melyre az angol királyi család is kilátogatott, Giuseppe Farina nyerte az Alfa Romeo erre a célra kifejlesztett 158-as modelljén.

giuseppe_farina.jpgGiuseppe Farina az első futam győztes, vezetési stílusát példaként emlegették. Közúti balesetben halt meg 1966-ban. (forrás: http://en.espnf1.com)

Leg-ek, érdekességek

A Formula–1 történetének legsikeresebb versenyzője a német Michael Schumacher. 308 nagydíjából 91-et megnyert, és ő az egyetlen hétszeres világbajnok. 2006-ban, az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) által végzett felmérésen a szurkolók a Formula–1 legnépszerűbb versenyzőjének választották.

A legidősebb induló Louis Chiron volt, aki az 1955-ös monacói nagydíjon 55 és fél évesen állt rajthoz és hatodik lett.

Kevesen tudják,de több hölgy is próbálkozott a Forma-1-el. Közülük Lella Lombardi tizenhét nagydíjon vett részt és az 1975-ös, félbeszakított Spanyol Nagydíjon pontszerző lett, fél pontot ért el.

lombardi.jpgAz F1 egyetlen női pontszerzője, Lombardi az 1975-ös Spanyol Nagydíjon (forrás: vezess.hu)

Az angol John Watson példája bizonyítja, hogy nem minden a papírforma és milyen izgalmakat hozhat az időmérők után a futam. Az 1983-as  nyugat-amerikai nagydíjon Watson a 22. rajthelyről indult és megnyerte a futamot!

Aktuális

Alonso engedélyt kapott a malajziai versenyzésre

alonso.jpgFernando Alonso (Fotó: McLaren)

A spanyol média jelentése szerint Fernando Alonso sikeresen teljesítette a kötelező orvosi vizsgálatokat, így ott lehet az évad második versenyhétvégéjén, a Maláj Nagydíjon. Részletek >> >>

silverstone.jpgBár a Forma-1 a világ egyik legdrágább sportága, a "Száguldó Cirkusz" 1950 óta minden évben megrendezésre kerül (forrás: http://www.f1livenews.com)

drive_carefully.jpg
Vezessen óvatosan és nézze a Maláj Nagydíj eseményeit ingyen a MinDig TV-n, vagy kövesse a MinDig TV Applikáció segítségével!

Közvetítés

Március 27. (Péntek):
- 2. Szabadedzés felvételről 23:15 DUNA TV

Március 28. (Szombat):
- Boksz utca - Forma 1 Magazin - 9:00 Duna TV
- Időmérő 9:40 Duna TV
- Időmérő Ismétlése   22:40 M2 (Petőfi TV)

Március 29. (vasárnap):
- Futam - 08:30 Duna TV
- Futam Ismétlése - 15:05 Duna TV  és 23:35 M2 (Petőfi TV)

Szólj hozzá!

Címkék: forma-1 szabadedzés futam időmérő maláj nagydíj

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr147299601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása