HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Miloš Forman: Amibe nem halsz bele 2. rész

2015.01.14. 10:48 MinDigTV


Január 14. 23:45 | Duna TV

Január 14-én, szerdán 23:45-től a portréfilm sorozat 2. epizódjában Forman a Tűz van, babám! betiltása után New Yorkba megy, hogy filmet készítsen a Paramount Stúdiónál. A terv a Hair filmre vitele, de mivel nem szabadok még a jogok, első amerikai filmjeként az Elszakadást készíti el, kalandos forgatókönyvírás után, amit a '68-as prágai események és a Tűz van, babám! cannes-i vetítésének fiaskója zavar meg. Az epizód számtalan anekdota (melynek főszereplői Claude Berri, Jean-Claude Carriére, François Truffaut) felidézése után addig az időszakig jut el, amikor Forman a Száll a kakukk fészkére megfilmesítéséhez kezd, először Kirk Douglas, majd a fia, Michael Douglas felkérésére.

Miloš Forman

Miloš Forman: Amibe nem halsz bele 2 x 40 + 2
…azaz 2 éve, februárban volt 80 éves Miloš Forman, Oscar-díjas filmrendező, a hatvanas évek egyik legbotrányosabb cseh(szlovák) fiatal filmese. Az örök lázadó. Forman, számokba fojtva, 4 éve még a prágai operaházban rendezett 2 negyvenéves nagyfiával, akik ikrek. Majd 40 évvel később újra apa lesz, Amerikában, s fiatal felesége ugyancsak 2 fiúgyermeknek ad életet, akik ismételten ikrek.

Eredeti nevén Jan Tomas Forman Cáslav-ban, az akkori Csehszlovákia területén született, a protestáns Ann Svabova és a zsidó származású professzor, Rudolf Forman gyermekeként (valódi édesapja a szintén zsidó Otto Kohn építész volt, bár ezt csak a második világháború után tudta meg). Értelmiségi családjában a klasszikusok szeretete mellett a korszak filmjeit is megismerte, nagy hatással voltak rá gyermekként például John Ford westernjei és a Chaplin-mozik. Szüleit származásuk, ellenálló tevékenységük és tiltott könyvek birtoklása miatt koncentrációs táborba hurcolták, Rudolf Forman Buchenwaldban, Ann Svabova Auschwitzban halt meg, a kis Jan Tomas pedig alig kilenc évesen árván maradt. Rokonai vették magukhoz.

A prágai Filmművészeti Egyetemen tanult dramaturgiát és forgatókönyvírást 1951 és 1956 között. Az egyetem elvégzése után forgatókönyvíróként és segédrendezőként dolgozott a cseh televíziónál, és a Laterna Magika nevű „összművészeti színtársulat” tagja volt. A társulattal közösen készített Laterna Magika II című alkotás a legelső rendezése. ... >> www.mediaklikk.hu/2015/01/04/milos-forman-amibe-nem-halsz-bele


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: portréfilm Duna TV MinDig TV Miloš Forman

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr187073047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása