HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Holdfény királyság

2014.10.31. 14:50 MinDigTV


M1 – november 1., szombat, 21:30

Igaza lehet annak, aki szerint most egy ideig kizárólag Wes Andersonnak kellene filmet készítenie. Az egyik legeurópaibb stílusú amerikai rendező 43 éves és nagyon is tisztában van a hollywoodi történetmesélés mikéntjével is. A Holdfény királyság olyan mint egy független amerikai művészfilm, nagyon szerethető és bizony közönség- és rajongótábora is van, szép számmal. Wes Anderson idén a Berlinálén „ A Grand Budapest Hotel” című új játékfilmjével becsekkol és nyer, elhozza a Zsűri Nagydíját.

Bruce Willis

Röviden összefoglalva az eddig méltató sorokat, a legszimpatikusabb átmenet a szerzői és a kommersz között az olyan rendezők keze közül kerül ki, mint Wes Anderson.

Az 1965-ben, egy New England-i szigeten egy cserkésztáborban játszódó film két kiskamaszról szól, akik szerelmesek lesznek egymásba és megszöknek.

A Holdfény királyság főhősei tehát Sam és Suzy, két 12 éves gyerek, akik életükben eddig csak egyszer találkoztak, de hosszas levelezés után eszement tervet találnak ki. Együtt megszöknek, maguk mögött hagyják az unalmas és szeretet nélküli közeget, majd nyakukba veszik a környéket, s jutnak, ameddig jutnak. Céljuk nem az örökkévalóság elérése a hegyi ösvényeken keresztül, hiszen az apró szigetet, amelyen élnek (legalább is Suzy, míg Sam cserkésztáborba érkezik oda) úgysem tudnák mivel elhagyni. "Kölcsönveszem az elemes lemezjátszód 10 napra"-írja Suzy az öccsének szánt levélben. Ugyanakkor nem törődnek a felettes hatalom támasztotta korlátokkal, nevezzük azt családnak vagy cserkészetnek, csak együtt akarnak lenni egy kis időt, mert egyik a másikát meghallgatja és megérti, ez pedig új tapasztalat mindkettejüknek. A sztárok mindeközben mögöttük sorakozva igyekeznek nézőket csábítani a mozikba, hiszen Bruce Willis, Bill Murray vagy Edward Norton feladata inkább csak felskiccelni a kölykök hátterét, némi magyarázatot adva tettükre és személyiségük ilyetén alakulására.

Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2013) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Wes Anderson, Roman Coppola
Golden Globe-díj (2013) - Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
Oscar-díj (2013) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Wes Anderson, Roman Coppola

Holdfény királyság – M1 – november 1., szombat, 21:30

rendező: Wes Anderson
forgatókönyvíró: Wes Anderson, Roman Coppola
operatőr: Robert D. Yeoman
narrátor: Bob Balaban
producer: Wes Anderson, Jeremy Dawson, Steven M. Rales, Scott Rudin
vágó: Andrew Weisblum

szereplők:
Gilman Jared (Sam)
Kara Hayward (Suzy)
Bruce Willis (Sharp)
Edward Norton (Ward)
Bill Murray (Walt Bishop)
Harvey Keitel (Pierce)
Frances McDormand (Laura Bishop)
Jason Schwartzman (Ben)
Tilda Swinton


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Edward Norton M1 Bruce Willis Holdfény királyság MinDig TV

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr16851577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása