HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Pacsirták cérnaszálon (Hrabal, Menzel, Hrusínský)

2014.03.21. 10:37 MinDigTV


Duna – március 21., péntek, 22:05

Hrabal rangos irodalmi műve, a Pacsirták cérnaszálon a film világába átültetve merőben új szuverén stílust létrehozó mű.

1990-ben a Berlini fesztivál nagydíját ez az 1969-es betiltott csehszlovák film, Jirí Menzel remekműve, nyerte. A film Hrabal feldolgozás ugyanúgy, mint Menzel megannyi világsikerű alkotása.

Cselekménye az 50-es években játszódik a Prága melletti Kladno acélművében, egyfajta cseh Csepelen, ahol a régi polgári rend képviselői (értelmiségiek, kereskedők, stb.) dolgoznak nem éppen önszántukból, átnevelési célzattal…

A munkások által "legyőzött osztályok megmaradt tagjait bevonták a termelésbe, hogy becsületes munkával jóvátegyék azt, hogy valaha a burzsoáziához tartoztak. " Prága város könyvtárosa, ügyésze, asztalosa, borbélya, a szaxofonista, mind megannyi cseh figura, akik a roncstelepen az acélgyártás fellendítésén fáradoznak. Az életet játsszák grimasszal…

Pacsirták cérnaszálon – Duna – március 21., péntek, 22:05

rendező: Jirí Menzel
író: Bohumil Hrabal
forgatókönyvíró: Jirí Menzel
zeneszerző: Jirí Sust
operatőr: Jaromír Sofr
vágó: Jirina Lukesová

szereplők:
Rudolf Hrusínský (Bizalmi)
Vlastimil Brodský (Professzor)
Václav Neckár (Pavel Hvezdár)
Jitka Zelenohorská (Jitka)
Leos Sucharípa


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Hrabal Menzel Pacsirták cérnaszálon Hrusínský

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr25872193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása