HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Az első magyar skótdudás a Fábry-ban

2014.03.13. 09:56 MinDigTV


Március 13-án, csütörtökön 20:25-től az M1-en!

Rózsák Fábrynál
Képernyőn egy táncos műsorban láthattuk először együtt Rózsa Györgyöt és leányát, Csillát, akkor azonban a mozdulatoké volt a főszerep, a szavak háttérbe szorultak.
Feltűnő volt, milyen nagy egyetértés és harmónia van közöttük. Csilla mindent elkövetett annak érdekében, hogy édesapja – aki saját bevallása szerint is sokkal komfortosabban érzi magát a képernyőn ülve, mint tánc közben – ne valljon szégyent a parketten sem.

Ha azonban a történetmesélésre kerül sor, akkor vélhetőleg inkább Rózsa György vezeti majd Csillát, sajátos humorával, mosolygós jókedvével és véget nem érő sztoriáradatával. Hogyan került a hóna alá egy orosz vécédeszka, amellyel minden reggel zarándokútra indult a kollégiumban? Miért nem tudott csak 49 tojást megenni héjastul a rekorder? Miként teljesítette ki egy út alkalmával a lengyel-magyar barátságot? Mely külföldi sztárokkal került közeli viszonyba? És vajon miért fordult érdeklődése a rúdtánc felé?

Koppenhágai előzetes - Kállay-Saunders András
Egy hónapon át A Dal válogatói tartották izgalomban a popzene rajongóit, hiszen az Eurovíziós Dalfesztivál válogatója a hazai könnyűzenei élet egyik legrangosabb eseménye.
A győztes, Kállay-Saunders András immáron harmadszor futott neki a versenynek, erőfeszítéseit és kitartását idén pedig végre siker koronázta, miután neki sikerült a legtöbb szavazatot gyűjtenie a közönségtől. A „Running” című dal, amelyet májusban, Koppenhágában is előad, valóban jó esélyekkel indul a nemzetközi megmérettetésben, hiszen nem csupán fülbemászó dallamai és korszerű, dub-stepes hangzása miatt számíthat a zsűri és a közönség szavazataira, de mondanivalója is kiemeli majd a többi versenymű közül. Bízunk benne, hogy Kállay-Saunders Andrásra is büszkék lehetünk majd helyezése okán. Mielőtt azonban a koppenhágai nagyszínpadon méreti meg magát és dalát, ellátogat a Fábry következő nyilvános felvételére, ahol Ön is meghallgathatja élőben, zenekari kísérettel a produkciót.

Básti Juli Fábrynál
Összeszámolni is nehéz lenne, hány darabban, mozi- és tévéfilmben szórakoztatta már közönségét nagyszerű alakításaival, ezért szinte hihetetlen, hogy édesapja, Básti Lajos megkísérelte lebeszélni a színi pályáról.
Igaz, nem is volt könnyű dolga, hiszen nagy feladat a maximalizmusáról is ismert színészlegenda lányaként önálló karriert építeni, neki ez mégis maradéktalanul sikerült. A szükséges motiváció adott volt hozzá, hiszen már gyermekként is körülvette a teátrum miliője, Délibáb utcai lakásukban a színházi élet csaknem valamennyi jelentős személyisége megfordult vendégként. Ennek köszönhetően Básti Juli számos olyan élményt szerzett, illetve megannyi személyes történetet is őriz, amelyeknek a legnagyobbak a szereplői. De édesapjáról sem tudna senki más hitelesebben mesélni, mint ő. Márpedig bőven van mit, hiszen a szájról-szájra terjedő anekdoták mellett van egy sokkal fontosabb szál is, amely közelebb vezet Básti Lajos csodálatos személyiségének megértéséhez. A történelem viharai ugyanis őt sem kerülték el, sőt, kegyetlenül megtépázták, ő mégis képes volt a sors kegyetlenségéből erőt meríteni, az elkeseredett küzdelmet művészetté fogalmazni.

A régi luxus nyomában - Design Center
Tényleg? Benyúl a mélyhűtőbe és képes kivenni belőle egy műanyagdobozba zárt, előre elkészített fagylaltot, amikor már a háború előtt feltalálták a fagylaltautomatát? Igaz, egy mozgó alkatrész sincs benne, de nem is romlik el!
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy akár még ma is készíthetne benne jeges parfét egy talpraesett háziasszony. Esetleg van önnek otthoni szaloncukor-papír rojtozója? Még mindig a mosogatószivaccsal szenved, hogy kipiszkálja a villája fogai közé ragadt rizsszemeket, ahelyett, hogy szerezne egy rendes villatisztítót? Komolyan kézzel fogja meg a főtt kukoricát a strandon, amikor már száz éve létezik a kukoricavilla? Úgy tűnik, nincs mese, muszáj lesz ismét visszavezetni a köztudatba és a mindennapi használatba azokat a tárgyakat, amelyek az idők folyamán kikoptak belőle…Az első lépést meg is tesszük, hiszen a Fábry következő felvételén, a Design Centerben, Ön is megismerheti azokat a mindennapi használati tárgyakat, amelyek egykor szerves részét képezték az életnek, de ma már csupán a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vitrinjeiben díszelegnek.

Aki dudás akar lenni…Kéri György
Hatéves koráig narancssárga mellényes kukás akart lenni, mint minden rendes kisfiú, aztán jött egy törés a karrierképén, és elhatározta, hogy skótdudás lesz.



Mivel itthon a fehér hollónál is ritkább volt a hatvanas-hetvenes években a skótduda tanfolyam, kénytelen volt 1993-ig várni álma beteljesülésével, de addig is jól eltöltötte az időt gitározással. Persze nem a flamenco ösvényein indult el, hanem rögvest a legkeményebb rock felé fordult. Amikor aztán végre kijutott Edinburgh-ba, egyenesen az egyetem felé vette az irányt, ahol egy jazz-szakos tanár karolta fel, így nem csoda, hogy a skótdudások által játszott klasszikus népzenei és katonaindulós dallamvilágába kezdett belopózni a jazz, az otthonról hozott rock, később pedig az egyházi zene is. Így született meg Kéri György, az első magyar skótdudás egészen különös világzenei repertoárja, amelyben ma már szinte minden stílus képviselteti magát. Ő azonban nem csak zenész, hanem tanár is, hiszen már több könyvet írt Skócia történelméről, nála jobban pedig talán senki sem ismeri hazánkban a skót népviselet, a kilt, a tartan világát. Univerzumának középpontjában azonban továbbra is a skótduda áll, amelynek hangereje a leszálló jumbo-jeteket idézi, élőben hallani tehát olyan katartikus élmény, amelyet érdemes megtapasztalni.


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Fábry Básti Juli Kállay-Saunders András Rózsa György Kéri György

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr85858175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása