HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


M4K – kísérleti adás indul UHD felbontásban

2013.12.18. 09:36 MinDigTV


A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának minapi döntése lehetőséget nyújt a magyar közszolgálati televíziónak, hogy a közeljövőben a Full HD felbontásnál négyszer nagyobb, úgynevezett 4K-s UHD felbontásban sugárzó televízióadó kezdje meg működését – Budapest környékén, kísérleti jelleggel, a földfelszíni terjesztésű DVB-T szabványban.

A tesztadás vételéhez azonban a 4K felbontást megjeleníteni képes, 3840x2160 pixeles képernyővel ellátott, és jelenleg csillagászati áron beszerezhető televízió szükséges. Aki hajlandó kiadni legalább 600.000 forintot, de a készülékek többségénél bőven egymillió forint feletti összeget egy ilyen készülékért, az a nyári labdarúgó világbajnokság egyes mérkőzéseit Budapesten és környékén a Full HD mintegy két megapixeles felbontásánál négyszer részletgazdagabb, közel nyolc megapixeles minőségben fogja tudni élvezni.


Az UHD szabvány elterjedését egyelőre elsősorban a készülékgyártók szorgalmazzák, amelyek az újdonság varázsától várják az LCD televíziók forgalmának utóbbi években tapasztalható visszaesésének megállását, és a forgalom fellendülését. A megdöbbentően élethű képminőséget produkáló televíziók tudása azonban csak a megfelelő tartalmak rendelkezésre állása esetén használható ki teljes mértékben. Amennyiben a hazánkban hamarosan induló tesztadás sikeres lesz, és a tervek szerint 2016-tól egyre több üzemszerű UHD felbontású műsorforrás lesz elérhető, várhatóan idővel csökkenni fognak az UHD televíziók árai, aminek köszönhetően a szélesebb vásárlórétegek számára is elérhetőbbekké válnak ezek a készülékek. Az ár mellett azonban a tévék viszonylag nagy mérete is korlátot szabhat általános elterjedésüknek – egy UHD felbontású televízió képernyőjének mérete meghaladja egy átlagos nappali befogadóképességét: a 4K felbontás élvezetéhez legalább 140 cm-es, de akár két méter feletti átmérővel rendelkező képernyő dukál!

Doga
Forrás: www.nmhh.hu (sat.hu)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: felbontás 4K DVB-T UHD M4K tesztadás

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr585697568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása