HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Kovács (Koko) István: Az életemben nagyon fontos szerepet játszik a mese

2013.12.09. 08:53 MinDigTV


A legokosabb osztály, valamint a Borvacsora műsorvezetőjének gondolatai a mesékről.

„Az én életemben nagyon fontos szerepet játszik a mese. Szülői legendákból tudom, hogy iskolakezdés előtt 1 évvel csakis azért tanultam meg olvasni, hogy saját magam is olvashassam kedvenc meséimet, könyveimet. A Kisherceg című könyvet például betéve tudtam már jóval azelőtt, hogy olvasni tudtam volna. Úgy mesélték, tartottam a kezemben a könyvet – néha talán fordítva is – és mondtam a szöveget kívülről, mintha olvasnám.


Ez a mesék iránti szerelem, szeretet azóta is megmaradt. Feleségemmel közösen mindkét gyermekünknek olvastunk meséket. Míg Krisztina a tradicionális Andersen, Grimm testvérek, magyar népmeséket olvasta én a fantázia világába utaztam velük. Volt egy általam kitalált  mesehős, a 3 lábú kismacska, az ő történeteit meséltem rendszeresen a fiaimnak, Bence és Gergő pedig rajongva szerették. 3-4-5 éve még bizony meséltem a ma 15 éves fiamnak, akkor ez a kismacska volt a főszereplő. A fiúk is szerepet kaptak a mesékben, jó oldalon harcolva együtt győzték le az akadályokat. Azok az életvezetési tanácsok, melyeket később beépítenek az életükbe, a jó és a rossz közötti különbség, ész, erő, ravaszság, mese formájában gyönyörűen megtanítható mesén keresztül adható át tanulás. A szorgalomra is könnyebb rávenni őket, ha a mesén keresztül mutatjuk be egy főhős példaértékű tulajdonságát. A mese hihetetlenül jó szórakozás, közben pedig a szép történetek lelküket és szellemiségüket is építi.”

Az MTVA idén is meghirdette A Nagy mese pályázatot (részletek: A Nagy mese). A pályázat kapcsán az MTVA felkérte műsorvezetőit, hogy osszák meg a mesékkel kapcsolatos gondolataikat, személyes élményeiket.
A Nagy mese összekapcsolódik az MTVA Jónak lenni jó! elnevezésű adománygyűjtő akciójával, melynek keretében tavaly 92 millió forintot gyűjtött össze a közmédia a hátrányos helyzetű, és nehéz sorsú gyermekek gondozására létrejött Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára (részletek a tavalyi gyűjtésről).
Idén a Jónak lenni jó! adománygyűjtés kedvezményezettje a Katolikus Karitász. A Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete több intézményt támogat, többek között a vakok Batthyány László római katolikus gyermekotthonát, óvodáját, általános iskoláját.
Ide látogattak el műsorvezetőink, és közel 4 órán keresztül meséltek a gyerekeknek. Kedvenc meséit mesélte: Knézy Jenő, Kovács Koko István, Varga Edit, Novodomszky Éva és Marco nevű fia, F. Tóth Petra (a Család-barát magazin orvosmeteorológia-jelentője), Trömböczky Napsugár (Gyerekhíradó műsorvezetője), Rátonyi Krisztina, György-Horváth Zsuzsa, valamint Klement Zoltán (a Kívánságkosár műsorvezetője).

További részletek A Nagy mese versenyről.


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Trömböczky Napsugár

Szólj hozzá!

Címkék: Novodomszky Éva Knézy Jenő Kovács (Koko) István A Nagy mese pályázat Trömböczky Napsugár

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr95682651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása