HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Eurovíziós Filmhét

2013.12.04. 14:14 MinDigTV


December első két hétvégéjén a filmhét programjában az M2 európai országok tévéfiljeiből öt alkotást mutat be. A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.


Különböző európai országok mutatják be tévéfilmjeiket egymás közönségének a december elején megrendezett Eurovíziós Filmhét keretében. Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) a kontinens számos országának mintegy 85 tévé- és rádióadóját tömöríti, amelyek a filmhétre saját alkotásaik közül ajánlhattak fel néhányat, cserébe pedig válogathattak a mások által felajánlott produkciókból. A rendezvény célja, hogy az európai tévéfilmek egy újabb esélyt kapjanak a nemzetközi megmérettetésre, illetve a közönség olyan más európai országok filmterméséből is ízelítőt kaphasson, amelyek egyébként ritkaságszámba mennek a megszokott műsorban.  

Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon Magyarországot Vitézi László rendezte Égi madár és Madarász Isti által rendezett Legyőzhetetlenek képviselték. Mind a két, az MTVA által benevezett magyar tévéfilm több csatorna által is kiválasztásra került.

Az Égi madár című alkotást Csehországban, Szerbiában és Marokkóban láthatják a tévénézők.

A Legyőzhetetleneket pedig vetítik Örményországban, Horvátországban, Cipruson, Írországban, Lettországban, Litvániában és Marokkóban. Jelentős sikernek könyvelhető el, hogy a huszonöt benevezett alkotásból a hatodik legnépszerűbb film lett a rafting túrára indult fiatalok története, amelyet hét ország is kiválasztott és műsorra tűzött. Haluk szerencséje

December első két hétvégéjén a filmhét programjában az M2 öt alkotást mutat be. A Haluk szerencséje című német tévéfilm egy Észak-Németországban élő török fiatalemberről szól, akit mindenki semmirekellőnek tart, ám váratlanul nagy szerencse éri: szüleivel együtt nagy összeget nyer a lottón. Míg szülei a pénzből egy törökországi szállodát akarnak megvásárolni, Luk titokban a maga részéből arra készül, hogy volt barátnőjével videoklipet forgasson a festői kappadókiai tájakon.

Hasonlóképp a vígjáték és a dráma határán egyensúlyoz a Köszönjük, Sunderland című szlovén film, amelyben Johan, a gyári munkás merész ázsiai befektetésekbe kezd, de csak a sorozatos balszerencse lejtőjén sikerül elindulnia, feleségét és munkáját is elveszíti, pénze pedig egy tehetségtelen popénekesnő önjelölt menedzsereinek kezébe kerül.

A két világháború közötti Spanyolországba visz el a Clara Campoamor - Az elfeledett asszony című spanyol film, amely arról a történelemkönyvekben méltatlanul keveset szereplő asszonyról szól, aki a nők jogaiért indított harcot egy olyan időszakban, amelyben a törvények nem tették lehetővé, hogy nők szavazhassanak és képviselőnek válaszhatók legyenek.  A munkásszármazású aktivista, emberjogi harcos, feminista Clara egy ideig miniszterként is tevékenykedett, majd a háború alatt száműzetésbe vonult.

Mikor van joga, joga van-e egyáltalán egy anyának már megfogant gyermeke életéről döntenie? – ezt a kérdést járja körül három történetben, három különböző életutat felrajzolva a Engem mégis vár valaki című szerb tévéfilm. Két középkorú asszony egy kórházi váróteremben találkozik, miközben mindketten abortuszra várnak; egy másik anya fiatal lányát viszi illegális abortuszra; egy fiatal nő börtönben ül férje meggyilkolásáért, akinek – nem mellesleg - a gyermekét várja. Nehéz kérdések, szívbemarkoló válaszok...

Aigars Grauba, lett filmrendező romantikus játékfilmje, a Dermesztő nyár a háborút két fiatal szerelmes lelkületén és esendőségén át ábrázolja. 1940 nyarán a balti németek a szovjet bevonulástól tartva tömegesen hagyják el Lettországot. Az egyetemista Isoldának is minden papírja kész a távozáshoz, ám váratlanul beleszeret a lett rádió fiatal riporterébe, és Rigában marad. A boldog szerelmesek mindenről megfeledkeznek, ami körülöttük történik. Isolda annak sem tulajdonít már jelentőséget, hogy háború van, s így elkerülhetetlen a végzetes végkifejlet.

Haluk szerencséje – M2 – december 8. 21:35
Köszönjük, Sunderland – M2 december 7. 21:40
Clara Campoamor – M2 – december 14. 20:48
Engem mégis vár valaki – M2 – december 14. 22.00
Dermesztő nyár – M2 – december 15. 21:36


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film MinDig TV Eurovíziós Filmhét Égi madár Legyőzhetetlenek

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr305675477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása