HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Egy új korszak nyitánya

2013.10.22. 15:21 MinDigTV


Ünnepi hangverseny a felújított Zeneakadémia megnyitásán. M1 október 22. kedd, 19:00

Az alapító Liszt Ferenc születésnapján nyílik meg a Zeneakadémia testben és lélekben egyaránt megújult főépülete. A zártkörű, de a közszolgálati televízió által élőben közvetített ünnepélyes gálakoncert, melyre meghívást kapott a diplomáciai elit és a nemzetközi zenei élet krémje, hossz- és keresztmetszeti képet nyújt a magyar zene történetéből, az ősi népdaloktól a nemzeti romantika korát képviselő Erkelen és Liszten át Dohnányi ifjúkori, szecessziós remekéig, és tovább a 20. századi új magyar zene vezéralakjaiig, Kodályig és Bartókig. S minthogy a fenti szerzők mélyen merítettek az európai közös kútból, és a Zeneakadémia is története során mindvégig egyszerre képviselte a nemzeti géniuszt és az európai szellemet, a koncert műsorából nem maradhat ki Bach és Beethoven sem, a klasszikus zene történetének két legnagyobb hatású kultúrhérosza.


Az előadók sora legalább annyira szimbolikus, mint a műsor, hiszen szinte valamennyien a Zeneakadémia növendékei vagy tanárai, s valamennyi generáció képviselteti magát: a legifjabb tálentumoktól, a különleges tehetségek osztályába járó 15 éves Devich Gergelytől és a ?Fölszállott a páva? tehetségkutatót megnyerő, népzene szakos Csizmadia Annától a Zeneakadémia nemzetközi hírű művész-tanár házaspárján, Kokas Katalinon és Kelemen Barnabáson, illetve a 2009-es weimari Liszt-zongoraversenyen győzelmet arató ifjú tanársegéden, Farkas Gáboron át olyan nagyhatású előadókig, mint a Zeneakadémia Kamarazenei Műhelyét vezető Keller András, vagy a legendás karnagy-tanár, Erdei Péter. Zenetörténeti pillanatnak leszünk tehát részesei, ahol nemzedékek és korszakok, kultúrák és szellemiségek, múlt és jövő, patina és progresszió nyújtanak egymásnak kezet.


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: hangverseny Zeneakadémia Egy új korszak nyitánya gálakoncert

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr415592470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása