HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Digitális átállás: így kommunikált a média

2013.09.06. 08:46 MinDigTV


Összességében pozitív volt a digitális átállás kommunikációja, hiszen a megjelent 678 híranyag 68 százaléka pozitív, 31 százaléka semleges és mindössze 1 százaléka volt negatív a 2013. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban – derült ki a Médianéző médiaelemzéséből.

A pozitív hírek többségében azt emelték ki, hogy a jövőben több tévécsatorna lesz fogható ingyenesen, valamint a kép- és hangminőség is javulni fog.


Július 31-én megszűnt az analóg földfelszíni tévéadások sugárzása az ország középső részén, a lekapcsolás után már csak digitálisan foghatók a televíziós adások. A lekapcsolás napján szinte az összes vezető médiatermék foglalkozott a hírrel, összesen 142 megjelenés azonosítható ezen a napon. Az átállást megelőző hónapban is folyamatosan napirenden volt a téma, júliusban további 354 híradás foglalkozott az átállással. A legtöbb híranyag a lekapcsolás menetét részletezte (120 megjelenés), azonban jelentős publicitást kaptak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által kiadott tájékoztató közlemények is július folyamán (104 megjelenés), valamint a helyi tévék támogatása (65 híradás) és a szociálisan rászorultaknak járó segítség is (44 megjelenés) – derült ki a médiafigyelő és -elemző cég elemzéséből.

Az összesített médiakép rendkívül kedvezőnek tekinthető, ugyanis a megjelenések 68 százaléka pozitív kontextusban említette a digitális átállást. Emellett a semleges tartalmak aránya 31 százalék volt, míg negatív híranyagok mindössze 10 esetben (egy százalék) azonosíthatóak. A pozitív hírek többségében azt emelték ki, hogy a jövőben több tévécsatorna lesz fogható ingyenesen, valamint a kép- és hangminőség is javulni fog. Kedvező színben tűnt fel az átállás azon tartalmakban is, melyek a szociálisan rászorulóknak és a helyi tévéknek szóló támogatásokat említették. A negatív tartalmak több kisebb témában jelentek meg. Érdemes kiemelni, hogy kritizálta a médiaköltések eloszlását a Mérték Médiaelemző Műhely (kreativ.hu, A Mérték a digitális átállás médiaköltéseiről, 2013.07.04), emellett néhány cikkben megemlítették az I.M.G. Inter Media Group Kft-vel kötött NMHH-szerződést is (klubradio.hu, Újabb állami megrendelés az I.M.G.-nek, 2013.07.02). Lakossági levelek is érkeztek egy-egy újsághoz, a Délmagyarország augusztus 19-i hasábjain például egy tévénéző a dekóder ára miatt panaszkodott – írta elemzésében a Médianéző.

(mmonline)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: digitális televízió digitális átállás Antenna-Hungária MinDig TV

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr135497639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása