HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A vadnyugat hőskora (James Stewart, John Wayne, Henry Fonda, Gregory Peck)

2013.07.05. 11:47 MinDigTV


Duna TV: július 6., szombat, 21:15

Az 1962-ben készült epikus filmalkotás alkotói stábja a western műfaj valóságos ki-kicsodája, sztárrendezők és sztárszínészek sokasága.


A monumentális, szélesvásznú történelmi tablók egyik legsikeresebbike volt A vadnyugat hőskora, amely egy család négy nemzedékén keresztül regéli el az amerikai nyugat meghódításának történetét az 1840-es és 1880-as évek közötti időszakból. A Prescott család New York államból az Erie csatornán  tutajon vág neki a nagy ismeretlennek, a boldogulás reményében, dacolva minden veszéllyel, amely akár a természet erői, akár az emberi gonoszság formájában útjukat keresztezi. A nagy tavak vidékétől szárazföldön folytatódik a telepesek útja, keresztül a nagy amerikai prérin, ahol indiánok támadásával kell számolniuk, de a feltöretlen földek és a kaliforniai arany ígérete ezrével vonzza az embereket tovább nyugat felé.

Prescotték két eladósorban lévő lánya más-más karriert fut be, amelyet a szabadság földje kínál: Eve egy szőrmevadász felesége lesz, akivel egy farmon családot alapítanak, és gazdálkodni kezdenek, Lilith-et viszont tehetsége a színpadra szólítja, énekes táncosnőként járja be az újonnan felvirágzó városokat és a Mississippi hatalmas gőzhajóit, míg egy jó útra térő hamiskártyás oldalán le nem telepszik San Franciscóban.

Az 1861-ben kitörő polgárháborúban Eve férje és fia, Zeb is fegyvert ragad. Leszerelése után Zeb öccsére hagyja a családi farmot, és nyugatnak indul, ahol a lovasság tisztjeként a vasútépítés védelmét kell ellátnia. Itt lesz tanúja, mint szegik meg az indiánokkal kötött szerződéseiket a vasúttársaság kapzsi ügynökei. Kiábrándultan innen is továbbáll, és seriffként a határvidéket rettegésben tartó banditákkal szemben veszi fel a harcot.

Az 1962-ben készült hatalmas filmalkotás alkotói stábja a western műfaj valóságos ki-kicsodája. A cselekményt tagoló tematikus epizódokat a műfaj olyan mesterei rendezték, mint John Ford (Az üldözők; Aki megölte Liberty Valence-t), Henry Hathaway (A félszemű seriff) és George Marshall (Asszonylázadás), a szereplők között pedig nem kisebb neveket találunk, mint James Stewart, John Wayne, Henry Fonda, Gregory Peck, Richard Widmark, Eli Wallach és Karl Malden.

Duna: július 6., szombat, 21:15

rendező: John Ford, Henry Hathaway, George Marshall, Richard Thorpe
forgatókönyvíró: James R. Webb, John Gay
zeneszerző: Alfred Newman
operatőr: William H. Daniels, Milton R. Krasner, Charles Lang, Joseph LaShelle
díszlettervező: George W. Davis, William Ferrari, Addison Hehr
jelmeztervező: Walter Plunkett, Ron Talsky
producer: Bernard Smith
vágó: Harold F. Kress

szereplők:
Carroll Baker (Eve Prescott)
Lee J. Cobb (Lou Ramsey marsall)
Henry Fonda (Jethro Stuart)
Carolyn Jones (Julie Rawlings)
Karl Malden (Zebulon Prescott)
Gregory Peck (Cleve Van Valen)
George Pappard (Zeb Rawlings)
Robert Preston (Roger Morgan)
Debbie Reynolds (Lillith Prescott)
James Stewart (Linus Rawlings)
Eli Wallach (Charlie Gant)
John Wayne (William Tecumseh Sherman tábornok)
Richard Widmark (Mike King)
Brigid Bazlen (Dora Hawkins)
Walter Brennan (Jeb Hawkins ezredes)
Raymond Massey (Abraham Lincoln)
Agnes Moorehead (Rebecca Prescott)
Thelma Ritter (Agatha Clegg)
Spencer Tracy (narrátor hangja)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: John Wayne James Stewart A vadnyugat hőskora Henry Fonda Gregory Peck

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr485392236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása