HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Bakaruhában

2013.06.28. 09:28 MinDigTV


Duna TV – június 30., vasárnap 22:50

Az 1957-ben bemutatott Bakaruhában Fehér Imre első játékfilmje volt. Ígéretes, sikeres pályakezdésnek bizonyult a film, hiszen 1968-ban beválasztották a legjobb 12 magyar film közé.


Bara Margit és Darvas Iván


Hunyadi Sándor novellájából Hubay Miklós írta a forgatókönyvet, s Bara Margit és Darvas Iván játszották a főszerepeket. Az operatőr, Badal János hibátlanul teremtette meg Hunyadi világát. Szerencsésen álltak tehát a csillagok a szép cselédlány és a fess, de könnyelmű, az érzelmekkel csak játszó újságíró „vasárnapi szerelmének” forgatásakor. Az 1910-es években játszódó poétikus szerelmi történet, mint általában a Hunyadi novellák egy apró titkon vagy félreértésen alapul. Vasárnapi kimenőjén Vilma megismerkedik egy bakaruhában korzózó fiatalemberrel, aki azt hazudja, hogy egy parasztgazda fia. Titokban vasárnaponként feljár  Vilmához, de egyre csak késik a vallomással arról, hogy ki is valójában. Aztán egy nap Vilma gazdái nagy vacsorát adnak, ahol a felszolgáló cselédlány a vendégek közt felismeri udvarlóját. Hirtelen felmondását senki nem érti csak a megszégyenült újságíró. Bara Margit és Darvas Iván pályakezdőként – bár már főszerepekkel a hátuk mögött – nyújtottak briliáns, hiteles alakítást.

2012-ben a film bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által megválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Duna – június 30., vasárnap 22:50

rendező: Fehér Imre
író: Hunyady Sándor
forgatókönyvíró: Hubay Miklós
zeneszerző: Polgár Tibor
operatőr: Badal János
vágó: Morell Mihály

szereplők:
Darvas Iván (Sándor)
Bara Margit (Vilma)
Pécsi Sándor (Bodrogi)
Lázár Mária (Bodroginé)
Korompai Vali (Bodrogi Pirike)
Márkus László (Újságíró)
Barsi Béla (Kontra)
Szirtes Ádám (Jakab János)
Csikós Rózsi (Szubrett)
Balázs Samu (Őrnagy)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Darvas Iván Bakaruhában Bara Margit

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr495381659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása