HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Az ellenség köztünk van

2013.02.25. 16:47 MinDigTV


Duna Tv: február 25., hétfő, 17:00

Az ellenség köztünk van három "kém" beszervezésének, működésének, lebukásának és büntetésének történetét meséli el.


Az ellenség köztünk van című dokumentumfilm Papp Gábor Zsigmond egy korábbi filmjével (Kémek a porfészekben) rokon. Mindkettő témája, szerkezete nagyon hasonló: nevesítve ismerünk meg „kémtörténeteket”, s általuk olyan embereket, akik a szocializmus időszakában különböző formában, de a rendszer megdöntésén munkálkodtak. Vallomásaikat dramatizált betétek illusztrálják, megelevenítve a konkrét eseményeket, az akkori kor hangulatát.


 Az ellenség köztünk van három "kém" beszervezésének, működésének, lebukásának és büntetésének történetét meséli el. Atkáry Arisztid – saját bevallása szerint – főfoglalkozású osztályidegen volt: nem tanulhatott, alkalmi munkákból élt, lakáshoz nem jutott. Egy olasz diplomata szervezte be a Szabad Európa Rádió illegális tudósítóhálózatába: a diktatúra természetrajzáról küldött jelentéseket, de e hírekért anyagi ellenszolgáltatást sohasem kapott. Tóth Károly ’48-ban nyugatra szökött, őt Párizsban a MHBK emberei (Magyar Honvédek Bajtársi Közössége), vagyis második világháborús magyar hadsereg nyugatra emigrált tagjai képezték ki magyarországi bevetésekre. A harmadik „főszereplő”, Csóka Ferenc viszont érettségi előtt álló fiúként arról álmodozott, hogy a szolnoki reptérről készült vázlatos rajzát adja el a Szabad Európa Rádiónak, melyen barátaival rendszeresen tánczenét hallgattak.


Mindhárom történetből kiderül, hogy igazán komoly kémtevékenységet egyikük sem folytatott, használható információkat nem szállítottak az ellenségnek, ennek ellenére büntetésük aránytalanul magas volt: éveket ültek börtönben, szabadulásuk után pedig rendszeridegennek nyilvánították őket, ketten el is hagyták az országot. Sorsuk tragikuma megrázza a nézőt, mivel éveket áldoztak életükből eszméikért, ugyanakkor bele is sodródtak helyzetekbe, melyért a rendszer súlyos árat fizettetett velük.


A filmet február 25-én a Duna műsorán láthatják a nézők. Az Országgyűlés 2000-ben döntött úgy, hogy ezen a napon tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ekkor tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

Duna Tv: február 25., hétfő, 17:00

rendező: Papp Gábor Zsigmond
operatőr: Lovasi Zoltán
zene: Molnár Szabolcs
narrátor: Hajtó Aurél
producer: Papp Gábor Zsigmond
vágó: Bartos Bence
riporter: Papp Gábor Zsigmond
jelmeztervező asszisztens: Szűcs Petra


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Az ellenség köztünk van Dona TV Papp Gábor Zsigmond

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr145104824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása