HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A vég nekem a kezdet

2012.10.30. 17:50 MinDigTV


Tiziano Terzani útkeresése

Élete végéhez érvén Tiziano Terzani elmeséli fiának, Folcónak élettörténetét, lelki tapasztalatait, és azt, hogy hogyan készülődik a halálra. A film Terzani utolsó, halála után megjelent „A vég nekem a kezdet” című könyve alapján készült.

tiziano.jpg

A könyv alcíme Apáról fiúra - az "Élet nevű nagy utazás" története. „A könyvek voltak a legkiválóbb útitársaim. Csendben maradtak, amikor arra volt szükségem, hogy hallgassanak, és beszéltek hozzám, amikor tájékozódnom kellett.” Az emberi szabadságot szinte mindennél többre tartó, lelkes idealistaként kezdte, ám sorozatosan csalódott, és az átélt élmények következtében egyre inkább a spiritualitás, keleti filozófiák illetve vallások felé fordult, bár sosem szűnt meg felemelni szavát a háború ellen. Végtelenül őszintén beszél mindenről, s közben kirajzolódik egy olyan ember portréja, akinek mindig volt egy jó sztorija, aki nyilvánvalóan közkedvelt volt, és ezt tudta is magáról, ám tisztában volt saját gyarlóságaival, korlátaival is. Írja például, hogy sosem érezte jól magát értelmiségi körökben, szerinte az igazi emberek azok, akik a földeken dolgoznak, és ezért is volt mindig elve, hogy akárhol járt is, elmerüljön a helyiek kultúrájában.

Ez az életrajzi film egy ember élettörténete, és valójában nagyon sok bölcsesség található benne, amik attól válnak élővé és igazivá, hogy közben megtudjuk, Terzani hogyan is „tett rájuk szert”. Nem átlagos életrajz ez, mert a világtól orsignai kis kunyhójába visszavonult, rákban szenvedő, haldokló Tiziano Terzani a fiával, Folcóval beszélget, és utóbbi jegyzi le szavait. Élete végéhez közeledvén, mikor már tudta, hogy beteg, három évet töltött a Himaláján egy mesterrel, akit csak az Öregként emleget.

Igaz, hogy Terzani egész életében úton volt, neves újságíró volt, aki könyveket is írt, bejárta a Távol-Kelet zömét, a Der Spiegel-nek tudósított a vietnami illetve a kambodzsai háborúról, Japánból, Kínából, Tibetből, Indiából, stb., de annyira rossz apa és férj mégsem lehetett, hiszen mindkét gyereke és felesége is ott van vele az utolsó hónapjaiban Orsignában, és minden megnyilvánulásukból süt az egymás iránti szeretet. Ó, igen, így lehet csak igazán szépen meghalni! Terzanit Bruno Ganz alakítja, nem középiskolás fokon. Élethű, igaz és ettől átélhető, oly nagyon.

Duna Tv: november 2., péntek, 21:05

rendező: Jo Baier
forgatókönyvíró: Folco Terzani, Ulrich Limmer
zeneszerző: Ludovico Einaudi
operatőr: Judith Kaufmann
vágó: Claus Wehlisch

szereplők:
Bruno Ganz (Tiziano Terzani)
Elio Germano (Folco Terzani)
Erika Pluhar (Angela Terzani)
Osvárt Andrea (Saskia Terzani)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film duna tv mindig tv Tiziano Terzani

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr904879673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása