HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Fegyvernepper (Nicolas Cage)

2012.10.25. 14:25 MinDigTV



Néha érthetetlen, hogy bizonyos filmek miért nem kerülnek érdemük szerint a figyelem középpontjába, s ezúttal egyértelműen állítható, hogy a Fegyvernepper (2005) című alkotás is egy méltatlanul elfelejtett kis gyöngyszem. Fontos, elgondolkodtató kérdéseket boncolgat. M1 október 28. vasárnap, 22:15

Meglepő tény, hogy a fegyverkereskedelem a világon az egyik legjövedelmezőbb üzletág. A hidegháború lezárulásával hatalmas mennyiségű fegyver maradt a volt szovjet tagállamok birtokában.


Ezek a fegyverek – főleg afrikai – fejlődő országokba kerültek, ahol a véres helyi konfliktusokon számos nemzetközi fegyverkereskedő gazdagodott meg busásan. Egyedül Ukrajnában megközelítőleg 32 milliárd dollár értékű fegyvernek kelt lába 1982 és 1992 között, következmények nélkül. A Fegyvernepper című amerikai film főszereplőjét is állítólag egy valós személyről, a „Halál kufár” (az életéről szóló könyv címe után) Viktor But orosz üzletemberről mintázták.

Az orosz sajtóértesülések és az ENSZ adatai szerint a tádzsikisztáni születésű But légi fuvarozó hálózata felhasználásával a világ számos konfliktusövezetében sértette meg az ENSZ fegyvereladási tilalmát. A gyanú szerint Afganisztánba, Angolába, a Kongói Demokratikus Köztársaságba, Libériába, Ruandába, Sierra Leonéba és Szudánba is került a közreműködésével fegyver.

Néha érthetetlen, hogy bizonyos filmek miért nem kerülnek érdemük szerint a figyelem középpontjába, s ezúttal egyértelműen állítható, hogy a Fegyvernepper (2005) című alkotás is egy méltatlanul elfelejtett kis gyöngyszem. Fontos, elgondolkodtató kérdéseket boncolgat a sokszor képmutató világunkról. Szerkezetileg tökéletesen felépített, tele fordulatokkal és meglepetésekkel, egyszerre több szálat is mozgatva. Kitűnő színészi játékban bővelkedik (Nicolas Cage, Jared Leto, Ian Holm és Ethan Hawke alakításának köszönhetően), s szerencsére nem kizárólag az erőszakra fókuszál e thriller. Keserű kritikája ez az üzleti világ könyörtelen törvényeinek, s a magukat világmentőként beállító, valójában pedig sok esetben korrupt nagyhatalmaknak.

M1: október 28., vasárnap, 22:15

rendező: Andrew Niccol
forgatókönyvíró: Andrew Niccol
operatőr: Amir M. Mokri
jelmeztervező: Elisabetta Beraldo
zene: Antonio Pinto, A.R. Rahman, Nathan Whitehead
vágó: Zach Staenberg

szereplők:
Nicolas Cage (Jurij Orlov)
Bridget Moynahan (Ava Fontaine)
Jared Leto (Vitaly Orlov)
Ethan Hawke (Jack Valentine)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film m1 Nicolas Cage Fegyvernepper

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr794869656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása