HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A budapesti rém

2012.10.17. 17:06 MinDigTV


Duna Tv: október 27., szombat, 12:50

Igazi filmtörténeti kuriózum kerül most első ízben a magyar nézők elé: egy 1957-ben készült hollywoodi kalandfilm, amelyet az 1956-os magyar forradalom ihletett. Noha a nálunk minden iskolás gyerek által ismert események ábrázolása meglehetősen naiv – a valós történelmi eseményekhez nem sok köze van –, mégis érdekes látni, hogy a forradalom után alig egy évvel hogyan dolgozta fel a hollywoodi álomgyár műfaji köntösben nemzetünk tragédiáját.

bpr.jpg

A történet középpontjában egy politika által megosztott szerelmespár áll. Földessy Marika a néphadsereg egyik tábornokának lánya meggyőződéses kommunista, aki minden igyekezetét latba veti, hogy udvarlóját, Tolnai Károlyt, egy liberális gondolkodású, elbocsájtott egyetemi tanár fiát a párt hű támogatójává tegye. Október 23-án az egyetemi ifjak a szabadság iránti vágyuknak addig soha nem látott tömeggyűlésen adnak hangot, amelyet Zágon Ottó, az Államvédelmi Hatóság vezetője csak azért nem fojt azonnal vérbe, mert remek alkalomnak tartja arra, hogy letartóztassa a felkelők vezetőit. Elsőként Tolnai professzorra sújt le Zágon bosszúja, amely azonban csak felgyorsítja a Budapest utcáin kibontakozó eseményeket. A rádió épületénél Károly már a felkelők egy csoportjának vezére, és nemsokára Marikának is szembesülnie kell mindazzal a szörnyűséggel, amelyet a kommunista rémuralom jelent. Zágon a szovjet megszállók segítségében bízik, de hamarosan rájön, hogy jobb, ha azonnal menti az irháját.

A budapesti rém igazi hollywoodi B-film, azaz a szórakoztató műfajok követelményei szerint készített, alacsony költségvetésű produkció, amely témáján túl annak révén lehet érdekes számunkra, ahogy a stúdióban készült drámai jeleneteket a budapesti utcákról származó, archív híradófelvételekkel egészítették ki.

A szereposztásban az amerikai színészek, például Gerald Milton (Zágon) vagy John Hoyt (Tolnai professzor) mellett a nagyobb hitelesség érdekében olyan európai származású színészek is helyet kaptak, mint a német Violet Rensing (Marika) vagy az osztrák John Mylong (eredeti nevén Johan Mylong-Münz, Földessy tábornok szerepében).  A film rendezője, Harmon Jones vágóként dolgozott olyan játékfilmekben, mint az Anna és a sziámi király, a Bumeráng, vagy a Pánik az utcán, mielőtt játék- és tévéfilmrendezőként folytatta volna pályáját.

Duna Tv: október 27., szombat, 12:50 


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: 1956 duna tv hollywood budapesti rém

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr214854655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása