HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Így döntött az RTL és a TV2

2012.07.10. 15:03 MinDigTV

Mindkét nagy kereskedelmi csatorna ragaszkodik az analóg földi terjesztéshez – tudta meg az mmonline.hu. A földi analóg jelenlét meghosszabbítására a médiatörvény ad lehetőséget.

Tegnap éjfélkor lejárt a TV2 és az RTL Klub analóg földfelszíni műsorszolgáltatásra 1997-ben megkötött, majd 2005-ben meghosszabbított koncessziós szerződése. Az mmonline.hu rákérdezett, hogyan döntött a két csatorna az ügyben, és kiderült, hogy egyelőre megnyugodhatnak azok, akiknek csak analóg földfelszíni vételre van lehetőségük.

„A TV2 megállapodott az NMHH Médiatanácsával és folytatja sugárzását az analóg földi terjesztésű platformon. Így a TV2 továbbiakban is elérhető lesz azok számára is, akik jelenleg kizárólag analóg földi platformon tudják fogni” - nyilatkozta az mmonline.hu-nak mondta Koltay Tamás, a TV2 szóvivője.

„Az RTL Klub marad az analóg frekvencián, mert azt szeretnénk, ha továbbra is minden nézőhöz eljutna a műsorunk.” – tudtuk meg Kolosi Péter programigazgatótól.

Tegnap este a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa is bejelentette hivatalosan, hogy aláírták az újabb szerződést. Ez lehetővé teszi, hogy a két nagy kereskedelmi csatorna műsorát továbbra is lehessen analóg módon, vagyis a legegyszerűbb tévékészülékekkel és antennákkal fogni, ingyenesen.

2014 utolsó napján azonban mindenképpen véget ér a földfelszíni analóg televíziózás korszaka, nemzetközi egyezmények szerint ugyanis ekkora szabadon kell hagyni ezeket a frekvenciákat.

A földi analóg jelenlét meghosszabbítására a médiatörvény lehetőséget ad, hiszen amennyiben az analóg lekapcsolás előtt ér véget a médiaszolgáltatási jogosultságuk, úgy a csatornák kérhetik, hogy a digitális átállásig ideiglenes hatósági szerződést kössön velük a hatóság.

A maradásért cserébe jelentős díjkedvezményt kaphatnak az érintett csatornák, hiszen már közel sem ér annyit az analóg tetőantennák révén elérhető nézői kör, mint korábban. Jelen állás szerint körülbelül 530-540 ezer olyan háztartás van, amely csak analóg földfelszíni vételre van berendezkedve. A médiahatóság megrendelésére készült felmérés szerint ennek a körnek a zömét a társadalom leginkább hátrányos helyzetű rétege alkotja. A tipikus analóg szobaantennás háztartás tagjai 60 évnél idősebbek, alacsony iskolai végzettségűek, anyagi nehézségeik vannak és kistelepülésen élnek. Ezeknek a háztartásoknak a 40 százalékában ráadásul még nem is hallottak a digitális átállásról, 36 százalékuk hallott már róla, de nem érdekli, mindössze 24 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik már informálódtak arról, hogy milyen műsorvételi lehetőségeik lesznek az analóg lekapcsolás után.


Forrás: http://www.mmonline.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: rtl klub tv2 analóg televízió mindig tv földfelszíni

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr604642592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása