HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Hóhér, vigyázz!

2012.06.08. 13:02 MinDigTV


Duna Tv: június 11., hétfő, 21:20

A siralomháztól a Parlamentig - Portrévázlat Wittner Máriáról

Az alkotók nem szokványos filmet készítettek az egykori '56-os forradalmárról, a siralomházban annak idején hónapokat eltöltött halálraítéltről.


A Wittner Máriáról szóló portréfilmet több éves előkészület – emlékezők és korabeli dokumentumok felkutatása, archív anyagok összegyűjtése, rendszerezése – után, 2007 augusztusában kezdte el forgatni a két rendező, Siklósi Beatrix és Matúz Gábor. Talán az ő fejükben fordult meg először önálló filmet forgatni Wittner Máriáról, vagy legalábbis ők jutottak el a megvalósításig, pótolva a magyar filmtörténet több évtizedes hiányosságát.


Megszólalnak a filmben például a Wittner Máriát egészen kicsi korában nevelő apácák, visszaemlékezik a közös szenvedésekre, örömökre egy korábbi cellatárs, és több mint fél évszázad elteltével a főszereplő – ezúttal kamerák és nem géppisztolyos ávósok kíséretében – ismét lejut a Képviselői Irodaház ("Fehér Ház") alagsorába, ahol 1957-ben fogva tartották. Ma a megkínzott és legyilkolt forradalmárok lelke kísért a labirintusszerű folyosókon, rosszul megvilágított lépcsőfordulókban, miközben életre kelnek a szörnyű emlékek. Az érzelmeket felkavaró alkotás egyediségéhez hozzájárul, hogy látható és hallható benne Waszlavik László zenész, aki időnkénti felbukkanásával végigkíséri a főszereplő sorsát, tangóharmonikájával összekötve a XX. század harmincas éveit az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakával, valamint a vérbe és gyalázatba fojtott ötvenedik évfordulóval. Emellett több dal is elhangzik az ötvenhatos forradalomról írt első, és mind a mai napig egyetlen rockoperából (Jenei Szilveszter - Adorján András - Kocsis L. Mihály: 1956 - Aki magyar...), valamint egy dal erejéig felbukkan a filmben Bokor Tünde, a varázslatos hangú erdélyi énekes. Az egyik csúcspont pedig kétségtelenül annak a koncertnek a részlete, amelyen Wittner Mária a Kárpátiával együtt lépett fel a Magyar Szigeten (Neveket akarok hallani).

A portréfilm egy másik érdekessége, hogy elkészítésében tevékenyen részt vettek a rendezők nevével fémjelzett Magyar Média Iskola, a MAMI legtehetségesebb diákjai is.

A Wittner Mária életét bemutató portréfilmjében tehát nem a szokványos módon örökítették meg az alkotók az egykori ’56-os forradalmár és szabadságharcos életét és gondolatait. Megismerhetjük, miként lettek 1956-ban a fiatal lányokból fegyverforgató forradalmárok, majd a halállal büszkén farkasszemet néző kivégzettek. Sokat hallunk Wittner Mária barátnőjéről, Havvrila Bélánéról. Katival nyolc hónapon keresztül voltak cellatársak a siralomházban. Az ő emlékét is idézi a film címe, hiszen Kati arra kérte a hóhért, vigyázzon a hajára, mert szépen akar a túlvilágon Isten elé állni.

Duna Tv: június 11., hétfő, 21:20 


tv műsor
A MinDig TV ingyenes csatornáinak műsora>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: történelem wittner mária csatorna duna tv mindig tv

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr904573535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása