HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Amadeus

2012.03.20. 10:02 MinDigTV


Duna – március 25. 20:00

Milos Forman filmje az 1985-ös Oscar-gála nagy győztese volt, nyolc kategóriában nyerte el az Amerikai Filmakadémia díját


Salieri a bécsi császári udvar ünnepelt komponistája, aki értetlenül és nem kevés ellenszenvvel fogadja egy fiatalabb, és hamar kiderül, tehetségesebb zeneszerző feltűnését. Mozart rendhagyó személyiség, aki csodálatos kompozíciói mellett zavarba hozó viselkedésével is magára vonja az udvari társadalom figyelmét. A két ellenfél története a haldokló Salieri visszaemlékezése nyomán tárul elénk, aki magát vádolja Mozart tragikusan korai haláláért, különösen, mivel a tisztalelkű zseni mindvégig nem is vette észre, hogy ők ketten ellenségek lennének.


Milos Forman filmje, amely Peter Schaffer színműve alapján készült, szokatlan zeneszerzői portrét tár elénk: Mozartot különc, infantilis figuraként ábrázolja, akinek csepp erőfeszítésébe sem kerül zseniális műveket alkotni, de eközben egy percig sem teszi nevetségessé a legendás muzsikust, inkább a zseni előtti értetlenségünket fokozza. A film központi alakja ugyanis nem Mozart, hanem Salieri, fő témája pedig az ő kínlódása saját korlátaival és féltékenységével, amikor szembesülnie kell vele, mennyivel magasabb rendű zenét komponál érthetetlen könnyedséggel az általa rendkívül idegesítőnek tartott, és soha meg nem értett Mozart.

Az Amadeus az 1985-ös Oscar-gála nagy győztese volt, nyolc kategóriában nyerte el az Amerikai Filmakadémia díját, többek közt a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában. A film emellett elnyerte a legrangosabb angol, francia és olasz filmakadémiai kitüntetéseket is.

Amadeus – Duna – március 25. 20:00

Amerikai filmdráma, 173 perc, 1984
Feliratozva a teletext 333. oldalán.

rendező: Milos Forman
író: Peter Shaffer
forgatókönyvíró: Peter Shaffer
zeneszerző: John Strauss
operatőr: Miroslav Ondrícek
díszlettervező: Karel Cerny
jelmeztervező: Theodor Pištěk
producer: Saul Zaentz
executive producer: Michael Hausman, Bertil Ohlsson
látványtervező: Patrizia von Brandenstein
vágó: Michael Chandler, Nena Danevic

szereplők:
F. Murray Abraham (Salieri)
Tom Hulce (Mozart)
Elizabeth Berridge (Constanze)
Simon Callow (Schikaneder)
Christine Ebersole (Katerina)
Jeffrey Jones (II. József)


tv műsor
A MinDig TV ingyenes csatornáinak műsora>>>

Szólj hozzá!

Címkék: film duna tv milos forman amadeus mindig tv salieri

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr774327734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása