HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A föld szeretője

2012.03.12. 11:58 MinDigTV


Pozsgai Zsolt filmrendező Zsolnay Vilmosról készített romantikus, magával ragadó filmje Őze Áron, Koncz Gábor, Auksz Éva és Sunyovszky Szilvia főszereplésével - m1 március 15. csütörtök, 17:40

Zsolnay Vilmos (1828-1900) festőművésznek készülő pécsi fiatalember, aki 1853-ban apja kívánságára a családi üzletben kezd dolgozni, majd bátyja agyagárugyárát is átveszi. Folyamatosan fejlesztette a családi manufaktúrát, de eközben nem szűnt meg alkotóművész lenni.


zsolnay
Zsolnay tetők >>

Az ő találmánya az úgynevezett porcelánfajansz és az épületek külső burkolására használt pirogránit, amelyet fagyállóságának köszönhetően szívesen alkalmaztak épületdíszítésre. Gyára elsőként használta az eozinmázat dísztárgyain. Az 1870-es évektől bel- és külföldi kiállításokon mindenhol sikert aratott kerámiáival. Kiemelkedő sikere volt 1878-ban, amikor a párizsi világkiállításon elnyerte a nagydíjat (Grand prix), s a francia Becsületrenddel is kitüntették. Később megkapta a Ferenc József-rendet, szülővárosa, Pécs, pedig díszpolgárrá választotta.

Erről a zseniális emberről készített romantikus, magával ragadó filmet Pozsgai Zsolt filmrendező Őze Áron, Koncz Gábor, Auksz Éva és Sunyovszky Szilvia főszereplésével. Egy olyan emberről, aki valóra váltotta álmait, melyeket az ország különböző pontjain még ma is láthatunk, a Zsolnay-porcelán pedig napjainkban is fogalom.

m1 – március 15. 17:40


tv műsor
A MinDig TV ingyenes csatornáinak műsora>>>

Szólj hozzá!

Címkék: film m1 zsolnay mindig tv mtv mozi

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr524311593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása