HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Gosford Park

2012.03.07. 08:00 MinDigTV


Duna Tv: március 10., szombat, 21:35

Robert Altman filmje a Gosford Park két külön világáról: az angol arisztokrácia és az őket kiszolgáló cselédség kettős, mégis azonos arcáról.


1932. novembert írunk. Gosford Parkba, előkelő és gyönyörű vidéki birtokukra a házigazdák, Sir William McCordle és felesége, Lady Sylvia rokonok és barátok érkezését várják a hétvégi vadászatra. Meglehetősen vegyes társaság kapott meghívást: egy bárónő, egy I. világháborús hős, a brit színházi élet sztárja, Ivor Novello és egy Charlie Chan filmekben érdekelt amerikai filmproducer.

Míg a vendégek odafent, a kastély dúsan aranyozott termeiben gyülekeznek, az őket kísérő szobalányok és inasok odalent, az alagsori konyhák és folyosók - a házi személyzettől amúgy is nyüzsgő - életét teszik még zsúfoltabbá. De semmi sem az, aminek látszik: sem az ékszerektől csillogó, a semmittevést pazar ebédek és vacsorák során élvező vendégek körében, sem a tetőtér hálószobáiban és a kemény munka alagsori helyiségeiben.  Ahogy a kastély, a két világ mozgásba lendül, a szolgák szemén és fülén keresztül látjuk és halljuk a kibontakozó eseményeket. Amikor a hétvége nem a tervek szerint alakul, a vendégek között vita kezd parázslani és életük csillogó felszínének szövete felfesleni látszik. S aztán, amikor a házigazdát meggyilkolják, a helyi detektívnek rá kell jönnie, hogy aligha talál olyat a vendégek között, akinek ne lett volna indítéka a gyilkosságra.

Díjak és jelölések:

BAFTA-díj (2002) - Legjobb jelmeztervezés: Jenny Beavan
Golden Globe díj (2002) - Legjobb rendező: Robert Altman
Oscar-díj (2002) - Legjobb eredeti forgatókönyv: Julian Fellowes
Golden Globe díj (2002) - Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
Oscar-díj (2002) - Legjobb film jelölés
Oscar-díj (2002) - Legjobb rendező jelölés: Robert Altman
Oscar-díj (2002) - Legjobb női mellékszereplő jelölés: Helen Mirren, Maggie Smith

Duna Tv: március 10., szombat, 21:35


tv műsor
A MinDig TV ingyenes csatornáinak műsora>>>

Szólj hozzá!

Címkék: film hd csatorna duna tv mindig tv gosford park

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr24294643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása