HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Házhoz jönnek a tudomány csodái

2015.06.19. 12:00 MinDigTV

Igazi júniusi meglepetés, hogy június 19-től a világ egyetlen olyan csatornája, ami csak és kizárólag a tudományos élet eredményeivel és vívmányaival foglalkozik, kódolatlanul lesz elérhető a hazai tévézők számára a MinDig TV alapcsomagban. Érdemes megjegyezni a Discovery Science nevet, hiszen helyettünk felteszik azokat a kérdéseket, amelyek minket is foglalkoztatnak az újdonságokkal, rejtélyekkel, a tudomány szerepével kapcsolatban. A csatorna vakmerő tartalmú műsorai valóban elmerészkednek a képzelet határán túlra.

A Discovery idén ünnepli harmincadik születésnapját. A céget 1985-ben John Hendricks alapította azzal a céllal, hogy kielégítse az emberek kíváncsiságát és globális televíziós márkáin keresztül minőségi tartalommal szórakoztassa a nézőket. Ez a cél ma, harminc évvel később is érvényes. A születésnap tökéletes alkalom arra, hogy az ünnep idejére a Discovery egyedi csatornáit és tartalmát még szélesebb körben elérhetővé tegye Magyarországon.  Ahogyan arról már biztosan mindenki értesült, a nyár első felében a MinDig TV ügyfelei – közel 800 ezer háztartás – kódolatlanul nézhetik a Discovery Networks három csatornáját. A Discovery Channellel már eltölthettünk két teljes hetet, 2015. június 19. és július 1. között a Discovery Science-t; ezt követően pedig egészen július 14-ig a TLC-t nézhetjük.

tudomany_csodai_01.jpg
Északi szélesség 51 fok

Vagyis most fókuszban a Discovery Science! A méltán sikeres csatorna 1996-os indulása óta csak Amerikában 76 millió, míg a  világ többi részén 69 millió háztartásban érhető el, most pedig további 800 ezerrel nő ez a szám a MinDig TV-s kódolatlan időszaknak köszönhetően. Tehát jegyezzük fel a dátumot: 2015. június 19-től kódolatlanul lehetünk kíváncsiak a meglepetéseket és újdonságokat rejtő tudományos világra!

Már 19-én az első kódolatlan napon 20:35-kor megtudhatjuk a Hogyan csinálják adásában, hogy Hogyan készül a tangóharmonika? Hogyan készül a japán nyers halakhoz előszeretettel tálalt wasabi mártás? És a madarakat becsapó kacsahívó síp? és természetesen ez az este sem marad természeti jelenség bemutatása nélkül, hiszen 21:50-kor következik a Sandy hurrikán: a vihar, amely megrengette Amerikát. A Sandy hurrikán az Egyesült Államok történetének egyik legpusztítóbb időjárási katasztrófája volt. A műsorból megtudhatjuk: Hogyan keletkezett, és milyen tanulságok vonhatók le a jövőre nézve?

tudomany_csodai_02.jpg
Visszaszámlálás az Aszteroida Napig

Külön szenzáció, hogy a Discovery Science csatorna megállapodást kötött az Aszteroida Nap kezdeményezéssel  Európában, a Közel-Keleten és Afrikában. A megállapodás szerint adásaikban felhívja az Aszteroidák becsapódásának veszélyeire, és a szükséges tennivalókra a figyelmet. Ezért a legelső hivatalos Aszteroida Napra 2015. június 30-án, az 1908-as szibériai tunguzkai esemény – a közelmúlt legnagyobb földi becsapódása – évfordulóján kerül sor. Fontos megjegyezni, hogy Aszteroida Nap ebben az évben, 2015-ben van először, és a MinDig Tv applikációban élőben is elérhető a  csatorna. Érdemes már a kódolatlan időszak kezdetétől figyelni a Visszaszámlálás az Aszteroida Napig című egyedi műsorsorozatra, mely az Aszteroida napra hívja fel a figyelmet, miközben különleges eszközeinek segítségével egyre többet tudhatunk meg az  Aszteroidákról. Emellett 2015. június 1-30. között páneurópai versenyt indít, amelyben arra kéri nézőit, töltsenek fel videókat és képeket arról, hogyan védenék meg magukat aszteroida-becsapódás esetén. Természetesen hírességek, különleges résztvevők csatlakoztak az Aszteroida nap eseményeihez, többek közt Lord Martin Rees brit királyi csillagász, kozmológus és asztrofizikus, Richard Dawkins etológus, evolúciós biológus és bestseller író, Brian May asztrofizikus és a legendás Queen együttes egyik alapítója, valamint Bill Nye tudománypedagógus, humorista, televíziós műsorvezető, író és tudós. A Visszaszámlálás az Aszteroida Napig műsorsorozat több mint 40 millió Discovery Science néző számára lesz elérhető Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.

Már 20-án este f8 előtt láthatjuk a Meteoritvadászok adását mintegy bevezetve az Aszteroida Napot , melyben Steve és Geoff, a két merész meteorvadász Kansasbe, a neves Brenham-meteorit becsapódási helyére megy, hogy lássa, van-e még ott valami fellelni való.

A komoly érdeklődésre számot tartó műsorsorozat zárásaként az Aszteroida Napon, június 30-án vetítik a Discovery Science első fikciós filmjét, Északi szélesség 51 fok címmel. 2015-ös angol ismeretterjesztő filmben a földközeli objektumok témáját vizsgáló fiatal londoni filmes arra a megdöbbentő felfedezésre jut, hogy a világ katasztrófa küszöbén áll. Ugyancsak 30-án vetítik a Mission Asteroid „Az aszteroida-küldetés” című kanadai ismeretterjesztő filmet. A sciense fiction szerelmesei tudják, hogy a gyilkos aszteroidák régi szereplői kedvelt filmjeiknek. Ebben a filmben is felvetődik, hogy mit tehetünk, ha Oroszország felett felrobbanna egy tűzgolyó, mely rádöbbent minket, hogy a gyilkos aszteroidák fenyegetése valós.

Érdemes pár szóban megemlékeznünk arról, hogy mik is az aszteroidák, vagy más néven kis bolygók. Általában a szabálytalan alakú, teljesen szilárd alakú égitestek, melyek a törpe bolygóknál kisebbek. Természetesen, mint ahogy mindenhol és minden városban, és minden kilométerkőnél lehet találni valami magyar vonatkozást, így számos kisbolygó is visel magyar elnevezést. Köztük néhány érdekesség: Latinovits, Puskás, vagy a zeneszerzőink: Liszt és Bartók.  Ha valaki kíváncsi a kis bolygók magyar vonatkozására, az ITT bőséges tájékoztatást kap.

Természetesen már elérhető az Asteroid Day facebook oldala, az angolul beszélők feltétlenül látogassanak el ide. Aki pedig magyarul kíváncsi a legfontosabb eseményekre, a MinDig TV Facebook oldalát tűzze ki a kedvencek közé.

tudomany_csodai_03.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr617553580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása