HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Magyarországi tévé kisokos: a kezdetek

2015.04.14. 15:02 MinDigTV


Hazamegyünk, elővesszük a vacsoránkat a hűtőből, majd bekapcsoljuk a tévét, esetleg elolvassuk a műsorújságot – ezek ma már mind-mind természetes velejárói életünknek. Néha arra gondolunk, hogy is maradhattak az emberek „életben” amikor még nem volt minden háztartásban egy vagy két (vagy még több) televízió készülék. Mivel nemcsak húszéveseké a világ, érdemes emlékeznünk a kezdetekre, az első televíziós adásokra. Valójában kevesen tudják, hogy az első zárt láncú televíziós közvetítésre még a II. világháború előtt, 1936-ban sor került Budapesten,  a Gellért szállóban. Természetes bennünk magyarokban az a gondolat, hogy szinte nincs is a világon olyan találmány, amit ne magyarok találtak volna fel, amiben sok igazság van, de ebben az esetben maradhatunk abban, hogy több magyar feltaláló, fizikus dolgozott azért, hogy ma csatornák özöne legyen minden háztartásban. Ahogy a  telefonból lett mobiltelefon, aztán okostelefon, úgy ma már okostévéről is tudunk beszélni.

Nyugat-Európához képest némi késéssel, Magyarországon az 50-es évektől létezik televízió (a világ számos országában már a 30-as évek második felében közvetítettek televíziós műsorokat – de erről majd egy későbbi bejegyzésben szólunk). Ha ugrunk egy kicsit az időben, talán az idősebbek emlékeznek arra, amikor a lakóház összes szomszédja egy lakásban nézte a tévét esténként, rácsodálkozva a technika újabb vívmányára. Ma már szinte elképzelhetetlen az a kisméretű fekete-fehér készülék, ami az 50-es évek végén kaphatóvá vált Magyarországon. Ebből az időből egy érdekes emlék, amikor élelmes vállalkozók keresték meg az újdonsült tévé tulajdonosokat, akiket meggyőztek a készülékek ártalmas sugárzásáról, és először sárga, majd kék celofánszerű védőfóliát sóztak a hiszékeny, a család egészségét féltő elvtársak nyakába. Ez a hamar gyűrötté váló fólia sokat vett el a programok élvezeti értékéből. Persze gondolhatunk erre a korszakra úgy, hogy már akkor színesben – még ha monochromban is – láthattuk a kísérlet adásokat, majd a próbaadások után az élesben leadott műsorokat.

1957_karacsony.jpgA Munkácsy televízió sorozatgyártása 1959-ben kezdődött. A képen a Vadásztölténygyár, a Videoton elődvállalata látható (A kép forrása: http://users.atw.hu/regiteleviziok.

Pár számadat a kezdetekből: 5500 Ft-ba került az első készülék, ami akkor egy gépészmérnöknek 10 havi fizetését jelentette. Az első pár hétben 150 darab fogyott el belőle. 1957. május 1-jén elindult a rendes adás! Olyan gyorsan szaporodott az előfizetők száma, hogy már 1960 nyarán közel 79 ezer főt tett ki. Végül érdemesnek találtuk felsorolni pár kezdeti készüléktípus nevét, hátha ismerősen csengnek a füleknek: Tavasz, Duna, Orion, Munkácsy (ezt a székesfehérvári Vadásztölténygyár készítette), Benczúr, Kékes és az Alba Regia.

vadasztoltenygyar.jpgMa már csak mosolygunk a régi kirakatokon és azokon a reklámokon, amelyeket az 50-es években kiadtak. (A kép forrása: http://users.atw.hu/regiteleviziok)

Érdemes visszatérni a blogunkba, mert folytatjuk a magyar televíziózás történetével adásunkat, bocs, pontosabban bejegyzésünket!

Szólj hozzá!

Címkék: fekete-fehér televízió monochrom próbaadás

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr157367714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása